Május 19-én lesz referendum a felfüggesztett román elnök sorsáról

Május 19-re tűzte ki a román szenátus és képviselőház állandó bizottsága az államelnök menesztését megerősítő vagy elvető népszavazást. Azért éppen akkorra, mert 19-én jár le az alkotmány előírta 30 napos határidő a referendum megszervezésére. A kitűzött határidőről a végső döntést a parlament várhatóan kedden vitatja meg és fogadja el.

A 2004-ben választásokat nyerő Traian Basescu ((Tráján Böszeszku)) felfüggesztését kezdeményező Szociáldemokrata Párt elnöke hétfőn úgy nyilatkozott: amennyiben a referendum során Basescut megerősítik tisztségében, az újabb alkotmánysértésnél az ellenzéki párt megint felfüggesztést kezdeményez. Mircea Geoana ((Mircsá Dzseana)) egyébként nem hiszi, hogy a felfüggesztett államfő még visszatér hivatalába.

Traian Basescut április 19-én függesztette fel tisztségéből a román parlament, azzal az érvvel, hogy az elnök több ízben is megsértette az Alkotmány előírásait. A román elnököt egyebek között azzal vádolják, hogy nem látja el a pártok közötti közvetítői szerepét, politikai nyomásgyakorlásra használja a hírszerző szolgálatokat. Az Alkotmánybíróság úgy vélte: az elnök néhányszor valóban az Alkotmányba ütköző módon cselekedett, azonban ez egyetlen esetben sem tekinthető az alaptörvény súlyos megsértésének. Az elnöki feladatkört egy hónapra a szenátus elnöke, Nicolae Vacaroiu szociáldemokrata szenátor vette át.

Egy hétfőn közzétett felmérés szerint a népszavazáson megjelenők 65 százaléka Traian Basescu menesztése ellen foglal majd állást. Mindössze 20 százalékuk szavazna a menesztés mellett, a fennmaradó 15 százalék egyelőre bizonytalan a szavazatát illetően. A megkérdezetteknek ugyanakkor 60 százaléka úgy vélekedik: Basescu menesztése csak rosszat tesz Romániának.Sporthírek