Május 1-je – óriás májusfa és tánc a Hősök terén

Egész napos táncos ünnepséget szervez a kormány május 1-jén a Hősök terére, Magyarország Európai Uniós csatlakozásának harmadik évfordulójára. A tér közepén óriási májusfa díszeleg majd, körülötte pedig óránként egy-egy újabbat állítanak fel. Napközben számos program várja az érdeklődőket, este Rúzsa Magdi koncertje lesz, majd tűzijáték zárja a rendezvényeket.

Három éve – 2004. május 1-én – csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz, ennek megünneplésére szervez egész napos ünnepségeket a kormány a fővárosi Hősök terére. A tér közepén egy 14 méteres óriási májusfa áll majd, amelyen 3175 szalag jelképezi az összes magyar település nevét – mondta el a Független Hírügynökségnek Rózsa Gyöngyi, a rendezvény főkoordinátora. Hozzátette: az összes önkormányzatnak kiküldtek már felkérő levelet, amelyben a polgármestereket invitálják az eseményre, hogy hozzák el településük szalagjait. Már elég sokan jelezték, hogy eljönnek – mondta Rózsa Gyöngyi.

Az óriás májusfa mellett délelőtt 9 és este 8 óra között óránként állítanak fel egy-egy kisebb – 4 méteres – fát. Ezt táncos ceremónia kíséri, amelyben zenészek, gólyalábasok és táncosok vesznek részt. A fa felállítása után a táncosok a közönséget mindig közös táncra invitálják – mondta Rózsa Gyöngyi.

A főkoordinátor elmondta még, hogy az este csúcspontja a fél kilenckor kezdődő ingyenes Rúzsa Magdi koncert lesz. Ennek zárószámát a “tavaszi szél vizet áraszt” című dalt erre a rendezvényre készült modern feldolgozásban adja majd elő az énekesnő szigetszentmiklósi általános iskolás gyerekekkel és más híres énekesekkel, akiknek nevét egyelőre titokban tartják.

A rendezvényt este 9 óra 35 perckor egy nyolcperces tűzijáték zárja. Ezalatt először a Himnusz, majd az Örömóda csendül fel, az égen pedig a nemzeti trikolór mellett különféle fényjátékokat lehet majd látni – mondta Rózsa Gyöngyi.

A rendezvények összköltsége 101 millió forint, amit a kormány fedez. 65 millió forint magára az eseményre és a fellépőkre jut, 24 milliót költöttek a kommunikációra és a beharangozóra. 12 millió forinttal pedig a Jazzhíd elnevezésű Andrássy úti kísérőeseményt támogatták – mondta a főkoordinátor.