Major Lazertől egészen az operáig

George Ezra
George Ezra - © Fotó: AFP/Kenzo Tribouillard
Budapest – Az utolsó előtti nap is hemzsegett a Sziget a világsztároktól: Budapestnek szerenádozott George Ezra, visszatért Magyarországra az immáron nagyszínpadossá érett Glass Animals, pörgős bulit csapott a Two Door Cinema Club, míg az estét a Major Lazer őrült triója zárta!

George Ezrara, a tehetséges énekes-dalszerzőre először 2013-ban figyeltünk fel, amikor egyszer csak feltűnt ez a bristoli srác, aki Budapestről énekel dalt, úgy, hogy előtte sosem járt erre..

Az A38 Sátrat sem volt érdemes kihagyni Mac DeMarco gitár és szinti köré épített laza, popos dalait, a Jagwar Ma pszichedelikus dance muzsikáját vagy Vince Staples kaliforniai rapjét.

A Telekom Arénában EDX, Bakermat, Don Diablo, Bassjackers és Andro nyomta a négynegyedet, míg a partyzene másik szentélye, a Colosseum fellépői között pedig olyan nevek szerepeltek, mint Michal Breeth, Confidns, Anna vagy éppen Matador.

Azok, akik a hazai hangokat keresik, a Petőfi Rádió – Telekom VOLT Fesztivál Színpadnál a Massza, a Mörk, a NAZA, az Esti Kornél, az Irie Maffia és a Vad Fruttik képében megtalálhatta. Utánuk pedig a népszerű Necc Party-n énekelhettük együtt a 90-es évek ciki slágereit.

A Szigeten tényleg mindenféle zenei stílus helyet kap és ezt nem csak a könnyűzenére értjük. A Papageno Klasszikus, Opera és Jazz Színpad ugyanis igazi kuriózum a Szigeten, ahol kórusokat, áriákat és szimfonikus zenekart is hallhatunk. Idén van Kodály Zoltán halálának 50. és születésének 135. évfordulója, tiszteletére pedig minden nap kórusok nyitják a programot.

Az Operaház művészei öt éve vendégeskednek a Szigeten. Az évforduló apropóján Aczél András rendező az elmúlt öt év legsikeresebb áriáit és a legnépszerűbb muzsikusokat hívta segítségül és az operaénekesek még a közönséget is megénekeltetik majd. A színpad nevéhez hűen természetesen a jazz sem marad ki a sorból,tegnap este a csodálatos hangú Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint jazzgitáros páratlan összhangját hallhattuk. Ezen a helyszínen egy új, kísérleti program is indult idén: a Cine Concert lényege, hogy némafilmes vetítések mennek, mialatt élő zenei kíséret szól. A vetítőgépeken minden este egy-egy fekete-fehér, az 1910-es, ’20-as évekből származó némafilm fut.