Majka kedvenc sütije a nagyitól

Akt.:
Rózsi mama és Majka kedvenc sütije
Rózsi mama és Majka kedvenc sütije
Ózd – Majka ózdi nagymamája sokszor lesi a család kívánságát, és szinte minden alkalommal süt valami finomságot.

A házias ételek és a finom édességek nagymestere Majoros Jánosné. Majka ózdi nagymamája gyakran gondol a családjára, szinte nem múlik el úgy nap, hogy ne főzne, vagy sütne valamit a szeretteinek. A régi, tradicionális magyar konyhán nőtt föl, ezért nem ritka a konyhájában a lángos, a hurka, a pörkölt és a töltött káposzta sem. Az édességeket tekintve szintén széles a repertoár. Nagyon sok sütemény receptjét fejből fújja a Kisamerika soron élő Rózsi Mama, amiket sokszor a saját ízlésére formál.

Kókuszkocka Majkának

– Hosszú évtizedek alatt kísérleteztem ki, hogy milyen alapanyagból mennyit kell használni, hogy lesz a legfinomabb a süti – árult el valamit a titokból Rózsi Mama. – Az alaprecepthez képest valamit mindig változtatok, próbálom a saját és a családom ízlésére formálni a finomságokat. Mindenkinek megvan a kedvence, ezekre különösen nagy hangsúlyt szoktam fektetni, hiszen nagy öröm számomra, ha a fiamnak és az unokáimnak ízlik a főztöm. Az Észak-Magyarország kedvéért az úgynevezett Amerikai Sütit készítettem el, ami Majka apukájának, a nagyobbik gyermekemnek volt a kedvence. A kisebbik fiam, Pisti a soros mézest imádja, de az unokáimnak is fejből fújom a leginkább kedvelt édességét. Amikor Petit meglátogatom Budapesten, akkor kókuszkockát szoktam neki vinni, mert abból bármikor, bármennyit meg tud enni. Noémit az oroszlánkönnycseppel lehet levenni a lábáról, Tamás pedig a fánkot kedveli, neki azt szoktam sütni, amikor találkozunk. Volt olyan ünnep, amikor összejöttünk, akkor mindenkinek elkészítettem a kedvencét. Számomra ugyanis nagyon fontos, hogy mindenki olyat egyen, amit tényleg szeret.

Hagyományos módszer

Rózsi Mama többször főzött és sütött lakodalmakra is, ezért a mennyiség sem jelent számára problémát. Saját elmondása szerint 28 sütemény receptjét segítség nélkül tudja, de a régi vonalas füzetében legalább ötszáz további finomság elkészítési módját írta le. Az erősen megsárgult, szakadozott papírköteg hosszú évtizedek munkáját gyűjti egy csokorba.

– Ehhez szoktam hozzá, ebből csinálok mindent – tette hozzá. – A fiatalok már az internetről és az újságokból lesik el az ötleteket, mi még a saját tapasztalatainkat írtuk össze. Ezek régen bevált módszerek, így már nem változtatok rajtuk. Az unokák mosolygós arca számomra a legnagyobb elégtétel és a legjobb visszajelzés. Ételben és süteményben számomra túl sok újdonságot nem tudnak mutatni.

Rózsi Mama gyakran süt többek között „nádasdit”, méterest, soros mézest, diócskát, linzert, különféle pogácsákat, sós perecet, hájast, málnakrémes piskótát, csokis és gyümölcsös tortákat és londoni szeletet is. Attól függ, hogy éppen milyen hangulata van, és melyik unokájával találkozik. A konyhában rendkívül otthon érzi magát, még a leglehetetlenebb időpontban is képes odaállni a tűzhely és a sütő elé.

– Az én koromban már gyakran előfordul, hogy esténként nem tudok aludni – jegyezte meg. – Ilyenkor gondolok egyet, és összeütök valamit. Volt, hogy éjfél felé láttam hozzá egy csokitorta elkészítéséhez, de egyáltalán nem esett nehezemre. Az életemhez ez legalább annyira hozzátartozik, mint a család. Nagyon örülök, hogy Majkáéknak megszületett a kisfiuk, így a jövőben már a dédunokámat is kényeztethetem. Most még csak 11 hónapos, ezért még nem ehet mindent, de hamarosan látni fogom rajta, hogy mit is szeret igazán. Tőlem pedig biztos, hogy meg fogja kapni.

ÉM-ME

Az amerikai süti receptje 

 Hozzávalók a barnatésztához: 35 dkg finomliszt, 7 dkg zsír vagy 10 dkg margarin, 1 csomag szalakálé, 1 db tojás, 3 evőkanál kakaópor, pici tej. 

Hozzávalók a piskótához: 6 db tojás, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál finomliszt, 1 sütőpor.

Hozzávalók a krémhez: 20 dkg cukor, 2 csomag vaníliás cukor, 25 dkg margarin, 4 evőkanál liszt, ½ liter tej. A csokimázhoz 1 db tortabevonó, 3 evőkanál étolaj. A piskótához pedig sárgabarack lekvár.

Elkészítése: A barna tésztából két lapot sütünk a tepsi hátán, majd megsütjük a fehér piskótát is. Ezután hagyjuk mindkettőt kihűlni, ezalatt elkészítjük a krémet. A fél liter hideg tejben elkavarjuk a 4 evőkanál lisztet, és sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a cukrot majd simára keverjük. Mikor kihűlt, beletesszük a margarint és habverővel krémesre verjük.

A barnatésztát vékonyan megkenjük baracklekvárral, erre pedig rátesszük az elkészült krém felét. Ráhelyezzük a piskótát, amit szintén megkenünk lekvárral. Azért vékonyan, mert ellenkező esetben a piskóta lecsúszik róla. Ezután rátesszük a krém másik felét, végül a második adag barna tésztát is. Elkészítjük a csokimázt, amivel a sütemény tetejét bevonjuk. 1 napot állni hagyjuk, hogy az ízek teljesen összeérjenek.

A Nádasdi süti receptje 

Hozzávalók: 35 dkg liszt, 1 sütőpor, 22 dkg margarin, 15 dkg cukor, 6 db tojás, 1 db citrom, újabb 20 dkg cukor, 17 dkg dió.Elkészítése: A margarint a cukorral és a hat tojás sárgájával kikeverjük, egy egész citromot belecsavarunk, ízlés szerint a héját is belereszelhetjük. Végül hozzáadjuk a lisztet és a sütőport. Az elkészített tésztát kizsírozott tepsibe elsimítjuk, a nyert tésztát vékonyan megkenjük házi baracklekvárral. A hat tojás fehérjét, 20 deka cukorral felverjük, majd a kemény habba beletesszük a 17 dkg durvára darált diót. Ezt ráöntjük a tésztára, amit lassú tűzön megsütünk. Amikor kihűlt, egy pohár segítségével karikát szaggatunk belőle, amit félbevágunk a pohárral, így félhold alakú tésztát kapunk. Ezután már csak félholdakat szaggatunk, ezért lesz ízléses és mutatós.

 

 








hirdet�s