ERDON Helyi hírek

2007.10.02. 18:10

Turizmusfejlesztés Székelyföldön

<p>Erdély - Nyolcmillió euró értékű beruházás révén kívánják fejleszteni a <EM>gyógyturizmus</EM>t 2008 tavaszától a székelyföldi Hargita és Kovászna megyében - tájékoztatta kedden az MTI-t <STRONG><EM>Demeter János</EM></STRONG>, a <STRONG><EM>Kovászna megye</EM></STRONG>i önkormányzat elnöke.</p>

A programban érintett Málnásfürdő pedig ezzel párhuzamosan vadászatra épülő turizmusát is szeretné bővíteni.
A székelyföldi gyógyfürdők korszerűsítését célzó, Borvizek útja nevet viselő fejlesztési terv - majd a későbbiekben turisztikai kínálatcsomag - finanszírozója az Európai Unió Phare-programja, az érintett megyei és helyi önkormányzatok önrésze 10-10 százalék.


A két lépcsőben kivitelezendő program Kovászna megyében - a történelmi Háromszéken - több gyógyfürdőt érint, így jelentős fürdőfelújítási munkálatok színhelye lesz Előpatak, Bölön, Barót, Málnásfürdő, Oltszem, a sepsiszentgyörgyi Sugás-fürdő, Kézdimartonos és Sepsibükszád, Hargita megyében pedig Borszék, Tusnádfürdő, a székelyudvarhelyi Szejkefürdő, a csíkszeredai Zsögödfürdő, Gyergyóremete és Homoródfürdő.
A gyógyfürdők felújítása mellett sétányokat, gázfürdőket, e fürdők működéséhez elengedhetetlenül szükséges víz- és csatornarendszereket, közvilágítást építenek ki. "Célunk, hogy az Európában honos zöld utak mintájára egységes turisztikai kínálatként jeleníthessük meg hagyományos székelyföldi gyógyfürdőinket, illetve olyan beruházásokat valósítsunk meg, amelyek újabb beruházásokat generálnak a térségben" - mondta az MTI-nek a háromszéki megyei önkormányzati vezető.
Málnásfürdő - Málnás község egyik települése Málnás és Zalánpatak falvak mellett - különösen érdekelt ebben a fejlesztésben. A patinás fürdőhely ugyanis már csak nevében fürdő, a rendszerváltást követően sikertelen volt a fürdővállalat privatizációja, az eljárás hosszú, máig tartó pereskedésbe torkollott, közben a gyógyfürdők, az ásványvízforrások, a mofetták tönkrementek. "A Borvizek útja program remélhetőleg hozzásegít ahhoz, hogy Málnásfürdő visszanyerje hajdani hírnevét" - mondta az MTI-nek Kasléder József polgármester.


Emlékeztetetett: mivel a gyógyturizmus évek óta nem működik a településen, másként próbálják kihasználni a település rendkívüli természeti adottságait, azt, hogy meghonosodott a vadászat a vidéken - mondta a községi elöljáró. Évente nagyon sok, többnyire külföldi vadász keresi fel a környék vadakban gazdag erdeit, a településen több vállalkozás rendelkezett be vadásztatásra, a vadászok elszállásolására, kapcsolódó programok szervezésére - fűzte hozzá.
A vadászat népszerűsítését szolgálja az immár harmadik alkalommal megszervezett Székelyföldi Vadásznapok elnevezésű rendezvénysorozat - mondta a polgármester. A múlt hétvégén tartott vadásznapokon a község apraja-nagyja kikapcsolódhatott, megkóstolhatta a lacikonyhákon fortyogó ízletes vaddisznópörköltet és körömpörköltet.
Kasléder József bízik benne, hogy a gyógyturizmus és a vadászatra épülő turizmus kéz a kézben fejlődhet majd. Mint mondta, a vadásznapok színhelye éppen az az önkormányzati terület volt, amelyet egy majdani élményfürdő színhelyéül szemelték ki.


Az ide érkező vadászok is élvezhetik majd a Borvizek útja programjának jövőbeni szolgáltatásait. Fürdőpavilon épül fedett medencével és kádfürdőkkel, a hagyományos ásványvízfürdőket - helyi szóhasználattal borvízfürdőket - ötvöznék a divatos wellness-szolgáltatásokkal. Emellett kiépítik a borvízforrásokat, korszerűsítik a település ivóvíz- és csatornahálózatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!