„Majd megszerzem én magamnak”

„Majd megszerzem én magamnak”
Miskolc – A sajtóhír csalóka lehet: két-három hasonló esetről olvasva az lehet az ember benyomása, hogy valamiből nagyon sok van, valami már-már „jelenségként” kezelendő.

Így vagyunk mostanában a fiatalok által elkövetett erőszakos cselekményekkel: a statisztikák szerint nincs e téren erősödés, ám néhány eset napvilágra kerülése is megrázó az újságolvasók, városlakók számára.

Egymás után több ilyen esetről is hallhattunk az elmúlt napokban, ám ez nem jelenti, hogy „erőszakhullám” köszöntött volna ránk – szögezi le a megyei rendőr-főkapitányság szakembere kérdésünkre. Jenei Károly, a bűnmegelőzési osztály munkatársa a kiskorúak bűnözésének tendenciáiról beszélt lapunknak.

– A Centrum áruháznál fiatalkorúak, az Avason részben gyerekkorúak voltak az elkövetők. Kiskorúnak a 18 év alattiak számítanak, közöttük a büntetőjog a 14 évnél húz határt: felette a fiatalkorúak büntethetők, alatta a gyermekkorúak nem.

Büntessünk vagy neveljünk? – ezeknél a korosztályoknál ez régi kérdés. Az utóbbi időben egy további árnyalatot jelentő módszer is megjelent (nyugati mintára), a mediáció: amikor az elkövetőnek és a sértettnek lehetőséget teremtenek, hogy összeüljenek, megbeszéljék, a tettes – különösen ha fiatal – szembesülhessen azzal, mit csinált. Ez gyakran fontos lehet. Ugyanakkor, mint a szakember mondja, nehéz kimondani, mikortól „jó” (azaz célravezető) büntetni. Az életkor e tekintetben nem feltétlenül objektív szempont: egy 18 éves élete első tette bizonyulhat az utolsónak is – másrészről vannak gyerekek, akik már sorozatban követik el bűncselekményeiket.

Alapvető, milyen családból érkezik valaki, ott milyen életmód, életszemlélet, mentalitás vált a sajátjává – osztja meg tapasztalatait Jenei Károly -, azt látta-e, hogy az erőszak „alkalmas” módszer konfliktusok elintézésére. Máskor a családi háttér rendezett, ám a fiatal „olyan” baráti körbe keveredik, és „míg a társaimmal vagyok, én sem lóghatók ki közülük”.

Az anyagi helyzet is döntő, de úgy, hogy a szegények avagy a gazdagok volnának hajlamosabbak a bűnelkövetésre. Hanem mert a gyerek a médiában, tévében, filmekben azt látja, hogy a szereplőknek márkás cipője, drága mobilja van – tehát a sikerhez „ilyennek kell lenni”. Ha a szülők nem tudják megadni, „majd megszerzem én magamnak”.

Időnként pedig valóban az alkalom szüli a tolvajt: ott a bolti pult szélén az áru – „senki sem látja, elemelem”. A számítógépes játékok és erőszakos filmek is adhatnak rossz mintát, főleg azért, mert a szülők nem figyelik mit lát kiskorában a gyerek, nem magyarázzák el – ahogy Jenei Károly fogalmaz -, hogy „ha valakit valóságosan megütsz, annak fájni fog”.

Mindez nem új jelenség, évtizedekkel ezelőtt is így volt, ma is így van. A divat, azaz például az ellopott tárgyak köre változik csak. A rendőrség is jórészt ugyanazokat a módszereket alkalmazza a megelőzés érdekében. Nemzetközi szinten sem ismertek az eddiginél hatékonyabb megoldások.
Statisztikailag egyébként megyénkben tavaly kisebb volt a kiskorú bűnelkövetők száma, mint korábban.


 

A fiatal elkövetőknél külön gond, hogy értelemszerűen nincsenek, nem lehetnek tisztában azzal sem, mit követtek el. Elvenni a diáktárs bézbólsapkáját, és amellett még meg is fenyegetni – ez törvényileg nagyon súlyos bűncselekmény, bár iskolai körülmények között életszerűen előfordul. A gyerekekre jellemző, hogy – „bandába” tömörülve – ösztönszerűen cselekednek. Ez abból is kiviláglik a nyomozók tapasztalatai alapján, hogy esetenként az elkövető akkor sem áll le, amikor elérte célját, akkor is agresszív marad, amikor már legyőzte áldozata ellenállását.

 

INFO

Hírek az elmúlt napokból:

– A miskolci Búza tér parkolójában részegen fekvő férfit verte meg és rugdosta össze egy tizenhat éves miskolci fiú és tizenkilenc esztendős társa a minap. Az éjszakai órákban történt bántalmazás után a támadók, akik maguk is ittasak voltak, hívták a rendőrséget.
– Brutálisan bántalmazott három tinédzser fiatalember két férfit és egy nőt Miskolcon az egykori Centrum Áruház előtti villamosmegállóban.
(Észak-Magyarország – Borsod Online)