Majális minden mennyiségben

Majális minden mennyiségben
Hajdú-Bihar – Ha van valami, aminek a hangulata vajmi keveset változott a pártállami idők óta, akkor az a május elsejei majális.

Szerencsére ma már senkinek nem kötelező a vállalata nevében hatalmas transzparensekkel masírozni a főutcán, de szerencsére mennek az emberek maguktól is. A falusi sportpályára, a kanális partjára, vagy éppen a Nagyerdő mélyére, hogy együtt legyennek, hogy jól érezzék magukat.

Legénybírók lettek

Valóságos időutazásban lehetett részük azoknak a srácoknak, akik szombaton ellátogattak az M3 Archeorparkba, hiszen a májusfa és május-kerék megmászásával a legügyesebbek legénybírói címet nyerhettek. Persze a kisebbek sem unatkoztak, nekik kincskereséssel, játszóházzal és kisállat-simogatással kedveskedtek a szervezők. Berettyóújfaluban zenés ébresztővel indult a nap, és akiket sikerült korán kiugrasztani az ágyból, azok például a MájusFakanál főzőversenyen mérték össze a tudásukat. A sportbarátok ünnepi labdarúgótornán vettek részt, akik pedig szívesebben nézték, mint csinálták, azok harcművészeti bemutatót és motoros kaszkadőr-show-t tekinthettek meg. Az ebesiek már péteken slágerdiszkóval hangoltak a majálisra, és akinek esetleg izomláza lett, azt szombaton reggel Katus Attila világ- és európabajnok aerobik-versenyző mozgatta át. A délelőtt mindvégig a sportolás jegyében telt, hogy azután a zene és a tánc élvezetének adják át magukat.

Irány a májusfa!

Mi köze a májusfamászásnak a népszerű V-Tech zenekarhoz? Annyi, hogy mindkettő szerepelt a hajdúsámsoniak május elsejei programjában. A helyieknek érdemes volt korán kelni, hiszen a sportversenyekre reggel lehetett nevezni, de aki elaludt, a slambucfőző verseny eredményhirdetésére az is összekaphatta magát. Utána jöhetett egy kis testmozgás (mondjuk májusfamászás), este pedig irány a V-Tech koncert. Retro majális – ezzel a sokatmondó címmel hívogattak szombatra a kabai szervezők, akik a kispályás focitól a főzőversenyen át a táncbemutatóig számtalan elfoglaltságot találtak ki. Püspökladányban énekszóval indult a nap és indultak az emberek is, hogy együtt ünnepeljék a természet újjászületését. „Trapp-Party”, arcfestés, trambulin ugráló, sportversenyek, kitüntetések, diszkó és tűzijáték – így telt a május elseje Tégláson, ahol a település apraja-nagyja a sportpályán pihente ki a munkás hétköznapokat. Derecskén a sport, a kulináris élvezetek és a zenei csemegék is helyet kaptak a programban, a sztárvendég egy megasztár, Király Viktor volt.

HBN