Magyaroszágra is van járata a lezuhant iráni gépet üzemeltető légitárságnak

168 ember volt annak az iráni gépnek a fedélzetén, amely szerdán lezuhant Irán északnyugati részén, egy mezőgazdasági területre. A helyi média szerint feltehetőleg senki nem élte túl a katasztrófát.

A Caspian Airlines nevű légitársaság gépe Qazvin városához közel zuhant le, 16 perccel az után, hogy felszállt a teheráni Imám Khomeini repülőtérről. Reza Jafarzadeh, az iráni polgári repülésügyi hivatal szóvivője szerint 153 utas és 15 fős személyzet volt a gépen, amely Jerevánba, Örményország fővárosába tartott. A szóvivő nem kívánt további információkat adni arra hivatkozva, hogy amíg a mentőcsapatok nem jelentenek, addig nincs értelme a bizonytalan tájékoztatásnak.

Az angol nyelvű iráni Press TV szerint a szerencsétlenül járt gép feltehetőleg orosz gyártmányú Tupoljev. Iránban, amelyet évek óta nemzetközi szankciók sújtanak, számos repülőbaleset történt az elmúlt évtizedben. Ezért nem tudott Irán vásárolni korszerű amerikai és európai gépeket.

Mind az iráni polgári, mind a katonai géppark elavult repülőgépekből áll, és a gépek karbantartása is alacsony színvonalú független szakértők szerint A Caspian Airlines, amelyet 1992-ben alapítottak, több mint 50 rendes és számos charter járatot üzemeltet iráni városok között, ezen kívül nemzetközi vonalakon, például Magyarországra, Ukrajnába, Fehéroroszországba, Örményországba, Törökországba, és az Egyesült Arab Emírségekbe.