Magyarországra látogat az ukrán miniszterelnök

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök meghívására egynapos hivatalos látogatásra kedden Magyarországra érkezik Viktor Janukovics ukrán miniszterelnök.

A két kormányfő vezette delegáció előbb plenáris tárgyalásokat folytat, majd Gyurcsány Ferenc és Viktor Janukovics egyezményeket írnak alá. Ezt követően a két miniszterelnök nyitja meg a magyar-ukrán üzletemberek találkozóját, majd az ukrán kormányfő találkozik Sólyom László köztársasági elnökkel is a Sándor-palotában.

Gyurcsány Ferenc a Független Hírügynökségnek adott interjújában elmondta, hogy gáz tekintetében Ukrajnával tranzitmegállapodások léteznek, ezek pedig jól működnek. A villamosenergia kérdését már összetettebbnek nevezte. Megfogalmazása szerint Ukrajnával jelenleg is érdemi együttműködés van, ennek fenntartásában érdekelt az ország hosszútávon is. Magyarország érdekelt Ukrajnában nem nagy teljesítményű, 20 megawatt alatti vízierőművek építésében is, és az ott termelt energiának Magyarországra szállításában.

Gyurcsány Ferenc megfogalmazása szerint különös jelentősége van Záhony fejlesztésének. Magyarország ugyanis abban érdekelt, hogy Oroszországnak az európai vasúthálózati rendszerhez történő egyik fő kapcsolódási pontja Záhony legyen.
Legutóbb 2001 augusztusában, az akkori kormányfő Anatolij Kinah járt hivatalos látogatáson Budapesten. 2005-ben Julia Timosenko miniszterelnök nem hivatalos utazása alatt tárgyalt Gyurcsány Ferenccel. A magyar kormányfő idén januárban járt Munkácson, ahol kárpátaljai magyar vezetők mellett Viktor Juscsenko ukrán elnökkel is találkozott.Sporthírek