Magyarországon is visszarendelik a veszélyes játékokat

A Mattel amerikai játékgyártó cég világszerte visszavonja minden Kínában gyártott mágneses játékát. Az intézkedés Magyarországra is vonatkozik. A visszarendelt játékok száma összesen több mint 18,2 millió darab. A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség szerdára ígért tájékoztatást a hazánkban is kapható veszélyes játékokról.

A cég közleménye szerint “egyes babákból, mágneses társasjátékokból vagy azok alkatrészeiből kisebb-nagyobb mágnes darabok válhatnak le, vagy eshetnek ki”. Mindez pedig ártalmas és veszélyes, különösen, ha kisgyermekek szájába kerül, illetve ha le is nyelik.

Az Amerikai Fogyasztóvédelmi Bizottság (CPSC) közlése szerint már legalább három olyan eset fordult elő az Egyesült Államokban, hogy kisgyerekek lenyeltek mágnes darabokat. Meg kellett operálni őket, mert az egymást vonzó mágnes részek átfúrták a gyomrukat vagy a beleiket.

A Mattel játékautókat is visszarendelt, mert kiderült, ólommal szennyezett festékkel festették le azokat. A Mattel Toys Hungary tájékoztatása szerint a Verdák-sorozatba tartozó Sarge nevű kisautóból mindössze 422 darab került Magyarországra, most ezeket hívja vissza a gyártó.