Magyarországon is találtak mérgező adalékot

A dioxin hatása
A dioxin hatása
Magyarországon is találtak abból az indiai élelmiszeradalék-szállítmányból, amely az engedélyezettnél több dioxint tartalmaz. A fertőzött guarguminra egy pékségben bukkantak csütörtökön, az üzem azonban még nem használta fel az alapanyagot.

Az országos főállatorvos pénteken elrendelte, hogy minden olyan vállalkozás tevékenységét fel kell függeszteni, amely munkája során dioxint használ. Süth Miklós elmondta: az üzemek addig maradnak zárva, amíg hitelt érdemlően – vagyis laboratórium által megvizsgált és tisztának talált módon – be nem bizonyosodik, hogy az általuk használt guargumi nem tartalmaz a megengedettnél magasabb dioxint.

Süth Miklós hangsúlyozta: bár forgalomba maradnak a dioxint, vagyis E-412-t tartalmazó termékek, de csak azok, melyeket a hatóság már megvizsgált. A guragumit egyébként elsősorban élemiszerekben, gyógyszerekben és takarmány-készítményekben használják.A főállatorvos elmondta: az indiai India Glycols Ltd. szállította Svájcon keresztül a szennyezett guargumi szállítmányokat az EU több tagállamába, így Magyarország is.

A guargumi nevű adalékanyagban a megengedett határértéken felül került dioxin kis mennyiségben nem káros. Hogyha azonban sok kerül az emberi szervezetbe, akkor bőrgyulladást okozhat, hosszú távon pedig rákkeltő. A világ guargumi termelésének 80 százaléka Indiában folyik.

Kapcsolódó cikkek