Magyarországon először: kék juhok a Miskolci Állatkertben

Akt.:
Kék juhok a Miskolci Állatkertben
Kék juhok a Miskolci Állatkertben - © Fotó: Veress Tamás
Miskolc – Ritkán lehet állatkertekben azzal az állatfajjal találkozni, amely a napokban érkezett a Miskolci Állatkert és Kultúrparkba. A nyilvántartások szerint ugyanis egész Európában – most már a miskolcival együtt – mindössze 16 állatkertben lehet kék juhokkal találkozni, Magyarországon pedig korábban még sehol sem tartották ezt a fajt.

Lengyelországból, a Varsói Állatkertből két fiatal, másfél éves hím kék juh (Pseudois nayaur) érkezett a Miskolci Állatkertbe. Hamarosan várhatóan népesebb társaság fog élni ebből a vadjuh fajból állatkertünkben, ugyanis a faj európai törzskönyvvezetőjével egyeztetve egy fiúcsapat tartásával csatlakozunk a törzskönyvi programhoz.

Erre azért van szükség, mert – ahogy a legtöbb állatfaj esetén – a kék juhoknál is nagyjából fele-fele arányban születnek hím és nőstény utódok. A természetes csapatösszetétel szerint azonban egy kifejlett kos több nősténnyel él együtt. Így azok a hímek, amelyek aktuálisan éppen nem tagjai egy szaporodó csapatnak, a többi „magányos” kossal alkotnak fiúcsapatot. Az ilyen fiúcsapatban lévő egyedek tartását vállalta fel intézményünk.

kekjuh3_copyright_veresstamas
Fotó: Veress Tamás

A kék juh neve hallatán nem kell arra gondolni, hogy égszínkék birkák szaladgálnak a miskolci állatkert kifutójában. Nevüket onnan kapták, hogy a kifejlett állatok szürkés szőrzete a hátukon kékes árnyalatú – de valljuk be, ez is elég különleges látvány! A kosok megjelenésének másik különlegessége a szarvuk, amely a többi vadjuh fajtól eltérően nem csiga alakban nő, hanem oldalra, a vége pedig hátrafelé csavarodik. A hozzánk érkezett állatok fiatal koruk miatt még rövid szarvval rendelkeznek, néhány év múlva azonban szarvhosszuk akár a 70-80 cm-t is elérheti.

kekjuh1_copyright_veresstamas
Fotó: Veress Tamás

A kék juh Ázsia középső területén, a Himalájában, a Tibeti-fennsíkon, és az azt körülölelő magashegyekben honos. A tengerszint fölött akár több mint 5000 méteres magasságban is előfordul. Más vadjuhokhoz hasonlóan a kék juhok előszeretettel keresik fel a meredek, sziklás hegyoldalakat, ahol a gyér növényzet jelenti táplálékuk nagy részét – tájékoztatta a Borsod Online-t Veress Tamás, a Miskolci Állatkert és Kultúrpark gyűjteményi vezetője.