Magyarországi címzettnek küldték az állítólagos Munkácsy-képet

Ismert a címzettje és a feladója is annak a – feltehetően – Munkácsy-képnek, amelyet még július elején foglalt le a vámhivatal Ferihegyen. A 66 x 99 cm-es, keret nélküli képet Mesterházy-festményként adták fel Amerikában egy magyarországi címre. Szakértők még vizsgálják, valóban Munkácsy alkotásáról van-e szó.

Július első napjaiban érkezett Ferihegyre légipostával az Amerikában feladott csomag. A reptéren dolgozó pénzügyőröknek az tűnt fel, hogy 1500 dollárra biztosították a képet, így végül felbontották a küldeményt. A képen – több más jel mellett – Munkácsy kézjegye is arra utal, hogy ő festhette – mondta kedden újságíróknak Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) szóvivője.

Az igazságügyi szakértő elsődleges vizsgálata szerint az alkotás nagy valószínűséggel Munkácsy Mihály Naplemente című képe, melynek értéke a 100 millió forintot is elérheti – közölte Sipos Jenő. A műtárgyat a VPOP bűnjelként lefoglalta, és a vámügyőrség őrzi. Jelenleg a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal műtárgy osztályának szakértői vizsgálják a képet, művészettörténészek segítségével próbálják kideríteni, hogyan kerülhetett a festmény az Egyesült Államokba – tette hozzá.

A keddi sajtótájékoztatón ott volt Pákh Imre Munkácsy-szakértő és -gyűjtő is, aki kételkedik, hogy a festő egyik alkotása került elő. Szerinte nem elég részletes és túl sötét a kép, ahogy fogalmazott: az aláírással is van gond. A gyűjtő saját bevallása szerint örülne, ha kiderülne, hogy Munkácsy egyik alkotásáról van szó, de ebben az esetben sem ér 100 millió forintot, körülbelül 45-50 millióra becsülte értékét. Pákh Imre arról is beszélt, hogy korábban már látta a Naplementét fényképen, egy Amerikában élő barátja hívta fel rá a figyelmét. Már akkor sem tetszett azonban neki, így nem tervezte, hogy megveszi a festményt.

Egy újságfotó alapján nehéz bármit megállapítani – mondta a Független Hírügynökségnek Virág Judit művészettörténész. Hozzátette: az viszont nem először fordul elő, hogy légi postán adnak fel egy képet. Az Egyesült Államokban nagyon sok Munkácsy-kép van, így az is elképzelhető, hogy a festmény valódi. Ez azonban még nem bizonyít semmit, egyelőre nem tudni, hogy Munkácsy Naplementéjét foglalták le a vámosok. Nagyon nagy biztonsággal megállapítható majd egyébként, hogy ki festette a szóban forgó alkotást – mondta.

Virág Judit hozzátette: várhatóan néhány héten belül elkészülnek a szakemberek a vizsgálatokkal, és akkor kiderül, hogy ki festette a képet.

A vám- és pénzügyőrség kulturális javakra elkövetett csempészet miatt ismeretlen tettes ellen nyomoz az ügyben. A festmény további sorsa a nyomozást követően dől majd el.Sporthírek