Magyarország

2018.08.16. 19:29

Kiskerti talajjavítás a lenyírt fűvel

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Sokakban felmerül, hogy felhasználhatjuk-e a fűnyesedéket talajtakaróként?

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Sokakban felmerül, hogy felhasználhatjuk-e a fűnyesedéket talajtakaróként?

Bár a jól ápolt gyep büszkeséggel tölti el a kert gazdáját, rendszeres karbantartása kerti hulladék keletkezésével jár. A kérdés, felhasználhatjuk-e a lenyírt füvet, azaz a fűnyesedéket talajtakaróként a kertben?

Tápanyagot tartalmaz

Nos, igen. A levágott fűnek számos módon hasznát vehetjük a kertben: változtathat a kert összképén, tápanyagokat juttat ki, valamint biztosítja, hogy a kerti hulladékgyűjtő tartályunk ne legyen mindig dugig tele. A levágott fűvel való talajtakarás, azaz a nyesedék mulcsozása a gyepen vagy az ágyásokban olyan gazdaságos megoldás, amellyel javíthatjuk a talaj minőségét, megakadályozzuk egyes gyomok elszaporodását, továbbá segítjük megőrizni a talaj nedvességét.

A lenyírt fűnyesedéket gyakran a fűnyíró gyűjtőzsákjába vagy -kosarába gyűjtjük. Ezt az esetenként tetemes mennyiségű friss, zöld füvet egyszerűen beleönthetjük a komposztálónkba, ha már van ilyen a kertünkben, vagy felhasználhatjuk a kert talajának javításához is. Azok a kertészek, akik nem szeretnek az olykor fáradságos fűnyírással sokat vesződni, a gyűjtőkosarat elfelejthetik, és hagyhatják, hogy a lenyírt fű elvégezze a saját munkáját a gyepen. A fűnyesedék alkotta talajtakaró mulcs egyszerű, hatékony, és az egyik ravasz módja annak, hogy a kerti hulladékot a hasznunkra fordítsuk.

A kicsi gyorsan lebomlik

A zsákos és kosaras fűnyírók az 1950-es években váltak népszerűvé. A fűnyírás során keletkező fűnyesedék felhasználásának módja, hogy ezen kiegészítők használata nélkül hagyjuk a lenyírt füvet a fűnyírás közben egyenletesen a gyepre szóródni és ott komposztálódni. A 2-3 centinél rövidebb fűnyesedék ­összeesik, és gyorsan lebomlik, beleépül a talajba. A hosszabb fű­nyesedéket összegyűjthetjük vagy összegereblyézhetjük és máshol szétteríthetjük a talajra, mivel ezek a hosszabb fű­szálak a talaj felszínén maradnak és tovább tart a komposztálódásuk.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!