Magyarország

2018.02.17. 11:25

Választás 2018 - Az eredmények adják a témát

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A politológus szerint a Soros-terv és a munkahelyteremtés is téma lesz a most következő hetekben.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A politológus szerint a Soros-terv és a munkahelyteremtés is téma lesz a most következő hetekben.

Milyen lesz az idei kampány? Milyen politikai témák kerülnek majd a középpontba? A kérdéseket közismert politológusoknak tettük fel.

Van-e alternatíva?

Kiszelly Zoltán rámutatott: a kampány legfőbb kérdése az lesz, hogy maradjon-e a mostani kormány, vagy leváltsák, és hogy egyáltalán van-e ­alternatíva. A Fidesz kampányának fő témái között szerepel majd, hogy védjük meg az országot, ne legyünk a bevándorlók országa, Magyarország maradjon olyan, amilyen most, és hogy magunk dönthessünk a sorsunkról, ne pedig Brüsszel. Valószínűleg az is szóba kerül, hogy hazánkban elindult a bérfelzárkózás, ami kezdi elérni a társadalom közép- és alsó rétegét. Egyelőre a hiányszakmákban érzékelhető nagyobb bérnövekedés, de általános bérfelzárkózásról is beszélhetünk. A kormány üzenetei közé tartozik az is, hogy az ország a lehetőségeihez képest erősödik, tehát hogy egy kicsivel mindenkinek könnyebb – fogalmazott Kiszelly Zoltán, majd kifejtette, hogy az ellenzéknek három klasszikus témája van, amelyeket a kampány előtt is folyamatosan hangoztatnak. Az egyik a korrupció, tehát hogy a kormány korrupt, a másik, hogy rossz az egészségügyi ellátás, a harmadik pedig, hogy az oktatási rendszer sem megfelelő.

Teljes a káosz

Fodor Csaba, a Nézőpont Intézet ügyvezetője úgy fogalmazott: a cél az, hogy a teljes felnőtt népesség nagyjából egyharmadának, bő két és félmillió embernek a meglévő, tartós szimpátiáját április 8-án szavazatokra tudja váltani a kormánypárti szövetség. Hozzátette: a valós veszélyeket rejtő Soros-terv elleni határozott kiállás értelemszerűen kulcsfontosságú lesz a választási kampányban. Emellett a munkahelyteremtés, a családtámogatás, a közteherviselés átalakítása, valamint általánosságban a biztonság kérdésében elért eredmények is fontos szerepet kaphatnak a kormánypárti kampányban. Ugyanígy azt is egyértelművé kell tenni, hogy az ellenzék jelenlegi állapotában nem lenne képes kormányozni az országot, mely az előbb említett területeken elért eredményeket is könnyen veszélybe sodorhatná. Nem csupán a választók, de néha a politikusok sem tudják a választási küzdelemben adott ellenzéki nyilatkozatokat követni, mivel rendszeresen egymásnak ellentmondó koncepcióik vannak. A koordináció, azaz hogy a különféle ellenzéki pártok látszólagos értékrendjüktől függetlenül a hatalom és a mandátumok maximalizálása érdekében összefognak, sokkal inkább dekoncentrációként jelenik meg, az ellenzéki oldalon teljes a káosz.


[related-post post_id="3769906"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!