Magyarország

2016.02.29. 16:55

Az egész osztály hiányzik

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Van olyan osztály, ahonnan mindenki hiányzik a hétfői, Nem leszek suliban megmozdulás miatt. Ellenpélda az a budai iskola, ahol mindenki megjelent ma, mert a szülők nem szeretnék bevinni a politikát az iskolába. Prókai Eszter cikke az Abcúgon.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Van olyan osztály, ahonnan mindenki hiányzik a hétfői, Nem leszek suliban megmozdulás miatt. Ellenpélda az a budai iskola, ahol mindenki megjelent ma, mert a szülők nem szeretnék bevinni a politikát az iskolába. Prókai Eszter cikke az Abcúgon.

Azt egyelőre nehéz megmondani, hogy hányan nem mentek el február 29-én iskolába, ezzel is tiltakozva a kormány közoktatási reformja, a Klik és a központosítás ellen. De a Nem leszek suliban Facebook-csoport publikus posztjait böngészgetve mindenesetre az látszik, hogy elég vegyes a kép: van, ahol mindenki hiányzik, másutt fele-fele az arány, de olyan szülő is posztolt, aki elküldte a gyereket az iskolába – írja a 444.hu.

A diákok közül azok szívták meg a legjobban, akiknek valamiért muszáj volt bemenni, bár nem akart: nem maradt a szülőnek igazolása, témazárót kell írnia, vagy nem tudták kire hagyni.

Az Index cikke idéz néhány olyan diákot és tanárt, akik bent vannak az iskolájukban.

  • „Az én osztályomban 26-ból négyen vannak, máshol 29-ből 12-en″ – írta egy pesti tanár.
  • Egy nyolcadikos osztályban a 15-ből 13-an voltak – azért hiányoztak csak, mert felvételi elbeszélgetésen voltak, tudtuk meg egy tanárnőtől.
  • Egy budai iskolából azt a hírt kaptuk, hogy mindenki bement: „Senki sem tiltakozott a fiam iskolájából. Az igazgató kifejezetten kérte, hogy ne vigyék be a politikát az iskolába. Ehhez az egész iskola szülői közössége tartja magát.″
  • Egy Győr-Moson-Sopron megyei középiskola tizedikes osztályában 32-ből 20 diák hiányzik.
  • Egy pesti általános Iskola hetedikes osztálya teljes létszámban hiányzik. „Gyönyörű példája ez az összefogásnak!″ – írta egy szülő.
  • Egy budai általános iskolában csak ügyelet van, tudtuk meg egy szülőtől, aki másik gyereke révén egy másik budai általános iskoláról is be tudott számolni, ahol „sokan voltak″.
  • Egy vidéki középiskola két osztályából is küldött helyzetjelentést egy többgyerekes szülő: az egyik, 29 fő osztályból 4-en vannak; a másiknál a 27-es osztálylétszámból senki sincs ott.
  • Egy Budapest környéki nagyobb iskola elsős osztályában a 29 fős osztályból csak egy gyermek ment ma. „Ez már pénteken kiderült, amikor az osztályfőnök végignézte, hogy kik mondták le az étkezést a mai napra. Több szülő azért is vacillált a dolgon, mert egyrészt nincs kire bízni a gyermeket, másrészt pedig nem mindenki értett egyet a tiltakozás eme formájával (de a célt elismerik). Nálunk. mint bizonytalan szülőknél az döntött, hogy nagy nehezen sikerült kideríteni, hogy ezen a napon nem lesz oktatás, csak ügyelet″ – írta az Index egyik olvasója.
  • Egy Pest megyei városból azt írta egy szülő, „Komoly szülői és tanári kampány volt, h ne menjenek a gyerekek iskolába. Nem volt szervezett és általános sem, de ezzel együtt helyenként visszatetsző volt, hogy a gyerekeket a “jó cél érdekében” milyen módon rángatják be a témába. A nagyobb évfolyamokban (9-12.) nagyon kevés gyerek ment be, aki bement, azok közül látva hogy csak páran lézengenek reggel még megpróbáltak lelépni. Az 5-8. évfolyamokban úgy tudom, lényegesen több gyerek volt bent, talán félház.”
  • Egy másik Pest megyei városban egy másik szülő kiemelte, nem volt különösebb szülői kampány, és „meglepne, ha osztályonként pár gyereknél többen maradnának távol″.
  • Egy budai általános iskolában kirándulást szerveztek a mai napra; egy másikban kockás ingben mennek múzeumlátogatásra.
  • A 25 diákomból 4-en jelentek ma meg az iskolában – írta egy osztályfőnök.
  • Egy XXI. kerületi, szintén 25 fős osztályból tízen hiányoznak.
  • Egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei város gimnáziumában az egyik osztályban 37-ből hat gyerek ment iskolába.
  • 36-ból 8-an mentek egy 11-es osztályból iskolába Jász-Nagykun-Szolnok megyében.
  • A 444.hu megkérdezte az az állami iskolákat fenntartó KLIK-et, hogy tudják-e, hogy hány gyerek hiányzott ezen a hétfőn. Azt a választ kapták, hogy nem tudják, mert nem feladatuk, hogy a hiányzókat nyilvántartsák. A különleges helyzetre tekintettel sem kérték meg az iskolákat, hogy tegyenek jelentést a hétfői helyzetről.

    Sipos Imre, az Emmi köznevelésért felelős helyettes államtitkára az M1-nek azt mondta: február 29., hétfő ugyanolyan tanítási nap, mint az év más napja. Káros és megosztó, az iskolai élet nyugalmát megzavaró akció a hétfőre meghirdetett szülősztrájk az oktatási államtitkár szerint. Palkovics László szerint Nem leszek suliban felhívás nem szolgálja sem a gyerekek, sem a közoktatás átalakításának érdekét.

    A kezdeményezésről a héten állást foglalt Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa. Arra figyelmeztetett, hogy jogsértő helyzetet idéz elő például, ha a faliújságon vagy az iskolában szokásos módon nyilvánosságra hozzák, hogy ki vesz részt és ki nem vesz részt a megmozduláson. Vagyis nem szabad listázni majd a résztvevőket. Az alaptörvény szerint a véleménynyilvánítás szabadsága megilleti a pedagógust, a szülőt és a gyermeket egyaránt, életkortól függetlenül.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!