Magyarország

2013.09.27. 09:10

OFI: az iskolák csaknem negyede elkezdte szervezni a közösségi szolgálatot

Budapest, 2013. szeptember 27., péntek (MTI) - Eddig az iskolák csaknem 25 százaléka kezdte el megszervezni a 9. évfolyamosok számára a közösségi szolgálat teljesítéséhez szükséges hátteret - közölte az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) az MTI-vel. Az intézet több helyszínen szervez konferenciákat a következő hetekben az érdeklődő pedagógusoknak, és ingyenes továbbképzések is lesznek.

Budapest, 2013. szeptember 27., péntek (MTI) - Eddig az iskolák csaknem 25 százaléka kezdte el megszervezni a 9. évfolyamosok számára a közösségi szolgálat teljesítéséhez szükséges hátteret - közölte az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) az MTI-vel. Az intézet több helyszínen szervez konferenciákat a következő hetekben az érdeklődő pedagógusoknak, és ingyenes továbbképzések is lesznek.Bodó Márton, az OFI tudományos munkatársa közölte, a közösségi szolgálat sikeréhez jól kidolgozott módszertanra és jól szervezett együttműködésre van szükség, és fontos a pedagógusok felkészítése, támogatása is. Ennek érdekében külön portállal, konferenciákkal, tájékoztató napokkal és ingyenes továbbképzésekkel segítik a tanárok munkáját, ami azok számára is hasznos lehet, akik már elindították a programot.

Az intézet a héten Kaposváron tartott tájékoztatást, október 16-án Szekszárdon, október 28-án Szentendrén, november 21-én Budapesten várja konferenciákkal az érdeklődő pedagógusokat. Emellett 2014 elején további tájékoztató napokat is szerveznek.

Hamarosan akkreditált, térítésmentes, 60 órás továbbképzések is lesznek, amelyeken több ezer pedagógus vehet részt.

A közlemény szerint a közösségi szolgálat megszervezéséhez jelentős segítséget nyújtanak az önkormányzatok, emellett számos országos szervezettel sikerült együttműködést kialakítani.

Kitértek arra is: 2013 októberétől az országos katasztrófavédelem szervei (tűzoltóságok, polgárvédelmi szervek) minden hónapban legalább öt alkalmat kijelölnek a közösségi szolgálat teljesítésére, emellett az országos polgárőrség az ország minden megyéjében szervez programot idősek látogatására.

A szentendrei skanzenben a tanulók többek között bekapcsolódhatnak a restaurátorok munkájába, muzeológusok segítségével az adattárban tevékenykedhetnek, és a gasztronómia iránt érdeklődők is találnak számukra érdekes elfoglaltságot. Az Ökumenikus Ifjúsági Iroda pedig a "72 óra kompromisszumok nélkül" elnevezésű, önkéntes szociális akcióval várja az érdeklődő tanulókat.

Közösségi szolgálat egészségügyi, szociális és jótékonysági, oktatási, kulturális és közösségi, környezet- és természetvédelmi, katasztrófavédelmi, idős emberekkel, óvodás korú, sajátos nevelési igényű gyerekekkel, tanulókkal közös sport- és szabadidős tevékenység területén végezhető. A diákok így számos, érdeklődésüknek megfelelő tevékenység közül választhatnak, amit összesen 50 órában kell teljesíteniük, naponta legfeljebb 3 óra elszámolásával és szülői jóváhagyással. A közösségi szolgálat szervezését a Közösségi Szolgálat Portál is segíti (www.kozossegi.ofi.hu).

A szolgálat azoknak a nappali tagozatos diákoknak kötelező, akik 2016. január 1. után érettségiznek.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!