Magyarország

2013.05.27. 08:45

Jegyzet: Mínusz tíz

<em>Júliustól újabb tízszázalékos csökkenés várható a víz-, a csatorna-, a szemétszállítási és a kéményseprési díjakban</em>. <strong>Szőke Tímea jegyzete</strong>.

Júliustól újabb tízszázalékos csökkenés várható a víz-, a csatorna-, a szemétszállítási és a kéményseprési díjakban. Szőke Tímea jegyzete.

A fentiekből eredő összmegtakarítás akár életmentő lehet a nagyon szegény háztartások számára, de aggályokat is felvet. A tervezet legfurcsább tétele a kéményseprési díj mérséklése. Itt nem 10, hanem mindjárt akár 40-50 százalékot is csökkenhet a fizetendő összeg. Mivel ezt a szolgáltatást évente egyszer vagy kétszer veszi igénybe a polgár, neki jelentős megtakarítást nem eredményez, a kéményseprő vállalkozásoknak viszont az összeadódó – mínusz – tételek elmaradása érvágást jelenthet.

Az rendben van, hogy az áram- és gázszolgáltató gaz multikat megfosztjuk a nyereségtől a kisemberek javára, azonban a következő rezsicsökkentés alanyai jellemzően nem ők, hanem kisvállalkozások, önkormányzatok vagy önkormányzati társulások cégei. Ez már nem feltétlenül a busás hasznok terepe: könnyen lehet, hogy e szolgáltatók már most is egyik napról a másikra élnek. Ha pedig önkormányzati cégnél nyereség keletkezik, az helyben marad, valószínűleg a település másutt jelentkező veszteségeit fedezi. Félő, ha az épphogy pozitív mérlegű szolgáltatók működése veszteségesbe fordul, előbb-utóbb az államnak kell kompenzálnia őket – persze, az adófizetők pénzéből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!