Magyarország

2013.04.15. 18:56

OGY - Pontosították a világörökségi helyszínek gondozására vonatkozó előírásokat

Budapest, 2013. április 15., hétfő (MTI) - A világörökségi helyszínek gondozásával kapcsolatos szabályokat pontosította az Országgyűlés.

Budapest, 2013. április 15., hétfő (MTI) - A világörökségi helyszínek gondozásával kapcsolatos szabályokat pontosította az Országgyűlés.

A hétfőn a parlamentben a Fidesz javaslatára és kormánypárti szavazatokkal elfogadott változtatás értelmében a világörökségi helyszínek használata és fejlesztése során meg kell őrizni azok eredeti értékeit, egységes látképét, történeti környezetbe ágyazottságát, egyedi megjelenését. A helyszínek nem károsíthatók, nem veszélyeztethető a hitelességük, és a hasznosítás során a közérdeknek megfelelő funkciót kell választani, úgy, hogy zavartalanul látogathatók legyenek.

A jogszabály kimondja, hogy nem keletkeztet további oltalmat a világörökségi területté vagy annak várományosává nyilvánítás. A módosítás a világörökségi helyszíneken található, állami tulajdonú vagyonelemekkel kapcsolatos hatásköröket a kultúráért felelős miniszternek utalja.

A változtatás szerint az Istvánmező rehabilitációs programjával összefüggésben alkalmazni kell a közigazgatási hatósági eljárásról szóló törvény azon előírásait, amelyek alól eddig felmentést adtak a jogszabályok.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!