Magyarország

2013.04.25. 17:39

Ócsai lakópark - Máltai szeretetszolgálat: viták helyett a beköltöző emberekkel foglalkoznak

Ócsa, 2013. április 25., csütörtök (MTI) - A Magyar Máltai Szeretetszolgálat az ócsai lakópark költségei és a lakópark létesítésével kapcsolatos viták helyett a beköltözőkkel és a közösségépítéssel foglakozik - jelentette ki Kozma Imre atya, a szociális lakópark bérlőinek kiválasztására kiírt pályázatot lebonyolító szervezet elnöke csütörtökön a Pest megyei Ócsán.

Ócsa, 2013. április 25., csütörtök (MTI) - A Magyar Máltai Szeretetszolgálat az ócsai lakópark költségei és a lakópark létesítésével kapcsolatos viták helyett a beköltözőkkel és a közösségépítéssel foglakozik - jelentette ki Kozma Imre atya, a szociális lakópark bérlőinek kiválasztására kiírt pályázatot lebonyolító szervezet elnöke csütörtökön a Pest megyei Ócsán.

A már kész házak egyikében tartott sajtóbeszélgetésen sem Kozma Imre, sem Morva Emília, a szeretetszolgálat közép-magyarországi régióvezetője nem akart találgatásba bocsátkozni arról, hogy a szociális és családiház-építési program nem régen meghirdetett második körében eddig hányan regisztráltak. Emlékeztettek arra, hogy június elsején költözik be a lakóparkba az első húsz család.

Közölték: "nem lesz tragédia", ha a nyolcvan ház egy része hosszabb távon sem népesül be. A lényeg, hogy a lakóparkban igazi közösség formálódjon, amihez az egyik házban másfél évig jelenlévő szeretetszolgálat minden segítséget megad.

Kozma Imre hangsúlyozta: noha Európa számos országában küzdenek az eladósodott családok körüli hasonló gondokkal, elhelyezésükről sehol sem született olyan kormánydöntés, mint nálunk.

"A szeretetszolgálatnak nem volt egyszerű igent mondania a pályázat lebonyolítását illető felkérésre, miután hatalmas kereszttűzbe került az ócsai projekt, de igent mondtunk, mert kötelességünk az emberek megsegítése" - húzta alá Kozma Imre.

Hozzátette: nem firtatják, hogy mennyibe került a nyolcvan ház felépítése, azt sem, hogy miért éppen Ócsa lett a "kiválasztott", mint ahogy a családokat sem faggatják arról, miért kerültek nehéz helyzetbe. Ezek az emberek a kilátástalanság közepette "hallatlan nagy ajándékot kapnak", fedelet a fejük fölé, és egy olyan közösséget, ahol kiteljesedhet az életük - tette hozzá az atya.

Morva Emília elmondta, hogy a kritikák ellenére a pályázat első fordulójában sem jelentett akadályt az elektronikus kérdőív kitöltése - ezzel 588-an éltek. Közülük nyolcvan családot látogattak meg a szeretetszolgálat munkatársai, és több esetben más utat javasoltak, hiszen nem mindenkinek oldotta volna meg a gondját az ócsai lakhatás. Végezetül húsz nyertessel közölték, hogy június elsején költözhetnek.

A régióvezető ismertetése szerint sokféle ember lakja majd be az első, zömmel kisebb alapterületű házakat. Példaként megemlített egy ikerházát elvesztő testvérpárt, egy gyermekeit egyedül nevelő orvosnőt és egy kelet-magyarországi sokgyermekes, albérletbe kényszerült családot, melyben az apa naponta öt órát ingázott a munkahelyére.

Morva Emília elmondta, kétszáz gyermeket várnak a faluba, akikkel külön foglalkoznak majd, miközben szakértőket bevonva a családok adósságproblémáját is igyekeznek orvosolni.

A pályázat második fordulójával kapcsolatban elhangzott, hogy a kormányrendelet néhány, "nem túl életszerű" pontján változtattak, így a korábban kiesettek közül többen újra eséllyel indulhatnak. Kérdésre válaszolva Morva Emília elmondta: a második körben eddig "megnyugtató mennyiségű" (száz alatti ) érdeklődő kezdte meg az adatlap kitöltését, de többen még meggondolhatják magukat, és újabb regisztrálók is "beleférnek" még a határidőbe.

A gyakorlati tudnivalókról elhangzott: a kártyás villanyvételezés révén spórolhatnak a családok, a kertben is sok mindent termeszthetnek, és civil segítők jelentkezésében nincs hiány. Egy helyi áruda jóvoltából két hét múlva megkezdődik a fásítás, és mire kell, a lakóparkban élők közlekedését is megoldják.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma április 16-án közölte, hogy módosított pályázati feltételekkel ismét lehet pályázni az ócsai szociális és családiház-építési programban való részvételre. A lehetséges pályázók köre kibővül például olyan családokkal, amelyek esetében a lakóingatlant nem a jelzáloghitel-szerződésből eredő tartozás miatt, hanem egyéb, lakhatással összefüggő tartozás - például közmű, közös költség - miatt árverezték el, ugyanakkor a lakóingatlanon a pénzügyi intézmény jelzálogjoga is fennállt.

Változik a jelzálogjoggal terhelt lakóingatlan hitelfelvételkor megállapított forgalmi értékére vonatkozó értékhatár is. Korábban a Budapesten és a megyei jogú városokban élők esetén 25 millió forint, más települések esetén 20 millió forint volt az értékhatár. Mostantól az értékhatárt egységesen 25 millió forintban határozták meg.

Akik a pályázati eljárás első ütemében jelentkeztek, de a rendeletben foglalt korábbi feltételeknek nem feleltek meg, új pályázat benyújtása nélkül vehetnek részt a második körben, ha a módosított feltételeknek megfelelnek. Erről a körülményről a pályázatkezelő tájékoztatja az érintetteket, és nyilatkoztatja őket pályázatuk fenntartásának szándékáról.

A jelentkezés határideje május 10. Ezután új határidő nyílik meg: a legkésőbb 2013. december 31-ig benyújtott pályázatok tartalékot képeznek.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!