Magyarország

2013.04.24. 18:55

Az LMP tudni szeretné, kik kezelik az állampolgársági kötvényeket

Budapest, 2013. április 24., szerda (MTI) - Az LMP közérdekű adatkéréssel fordul az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt.-hez, hogy megtudja, kik a kínai és vietnami állampolgárok magyarországi letelepedési kötvényeinek ügyeit intéző cég tulajdonosai.

Budapest, 2013. április 24., szerda (MTI) - Az LMP közérdekű adatkéréssel fordul az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt.-hez, hogy megtudja, kik a kínai és vietnami állampolgárok magyarországi letelepedési kötvényeinek ügyeit intéző cég tulajdonosai.

Vágó Gábor szerdai sajtótájékoztatója után az MTI-nek azt mondta, az Országgyűlés gazdasági bizottsága a letelepedési kötvények kibocsátásával egy "egzotikus adóparadicsomban" bejegyzett Kajmán-szigeteki céget bízott meg. A független országgyűlési képviselő azt mondta, hogy sajtóértesülések szerint a cég a 250 ezer eurós névértékű kötvényeket 300 ezer euróért adja tovább.

Az LMP közérdekű adatkikéréssel fordul az ÁKK-hoz, azt akarják megtudni, milyen eljárással választották ki a céget és annak kik a tulajdonosai - mondta Vágó Gábor.

A témáról március 22-én a Demokratikus Koalíció (DK) is tartott már sajtótájékoztatót, lehetségesnek tartva, hogy a megbízott cég offshore. Ezt aznap újságíróknak határozottan cáfolta a gazdasági bizottság fideszes alelnöke.

A DK-s Varju László akkori tájékoztatóján emlékeztetett arra a törvénymódosításra, amelyik alapján magyarországi tartózkodási engedélyt kaphat az a harmadik országbeli állampolgárt, aki legalább 250 ezer eurónyi, öt évre szóló magyar értékpapírt vásárol.

A törvény alapján a parlament gazdasági bizottsága határozza meg, hogy melyek azok a vállalkozások, amelyek egy-egy ország esetében szerződést köthetnek a kötvénykibocsátásról az Államadósság Kezelő Központ (ÁAK) Zrt.-vel - ismertette.

Az ellenzéki politikus azt mondta: Vietnámmal és Kínával kapcsolatban a gazdasági bizottság egy olyan céget jelölt ki, amelyet a Kajmán-szigetekre jegyeztek be és egy kínai és egy magyar ügyvezetője van. A DK szerint lehetséges, hogy egy offshore cégről van szó, ezért a politikus az ügyben kérdésekkel fordul Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez.

Koszorús László, a bizottság fideszes alelnöke erre reagálva újságíróknak határozottan visszautasította, hogy offshore hátterű cégről lenne szó. Hangsúlyozta: az tekinthető offshore vállalkozásnak, amelyik nem fedi fel a tulajdonosait. A bevándorlási programban viszont csak olyan cég vehet részt, amelynek tulajdonosai feltárják kilétüket.

A kormánypárti politikus hozzátette: az említett társaság fő tulajdonosa a több milliárd dolláros forgalmat bonyolító kínai Wanhua vezetője, Simon Wu. Neki többet között a BorsodChem Zrt. is a tulajdonában van. Mellette tulajdonos még Lian Wang, a Deutsche Bank és a Morgan Stanley egykori munkatársa, Jonathan Chan valamint a magyar Boros Attila - közölte.

Az üzleti életben természetes és jól bevált formula, hogy ha egy cég külföldön értékesíti a magyarországi érték- vagy állampapírokat, akkor azt külföldön is jegyzik be - mondta Koszorús László.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!