Magyarország

2013.03.24. 14:30

Pásztor István: a szerb-magyar megbékélés példaként szolgálhat más népeknek

Újvidék/Budapest, 2013. március 24., vasárnap (MTI) - A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke szerint a szerb-magyar történelmi megbékélés példaként szolgálhat más térségbeli népek számára. Pásztor István a Dnevnik című újvidéki napilap hét végi számában megjelent interjúban beszél erről.

Újvidék/Budapest, 2013. március 24., vasárnap (MTI) - A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke szerint a szerb-magyar történelmi megbékélés példaként szolgálhat más térségbeli népek számára. Pásztor István a Dnevnik című újvidéki napilap hét végi számában megjelent interjúban beszél erről.A lap azzal összefüggésben kérdezte a politikust, hogy a vajdasági Csúrogon két emlékhely létesül: az 1942-es délvidéki razzia szerb és az 1944-es bosszúhadjárat magyar áldozatainak, és a tervek szerint a szerb és a magyar köztársasági elnök tavasszal kölcsönösen fejet hajt ott az áldozatok emléke előtt.

"Ez valóban nagyon fontos esemény, mert a magyar-szerb viszonyon túlmenően példaként szolgálhat a múlttal való szembenézésre a szerbek és a horvátok, a szerbek és az albánok, a magyarok és a románok, a magyarok és a szlovákok számára. (...) Így ez nemcsak magyar-szerb kérdés, hanem értékrendbelileg ténylegesen európai kérdés. Ha megbékélhettek a németek és a franciák, vagy a németek és a lengyelek, és ha ma erre képesek a magyarok és a szerbek, akkor létrejöhet a megbékélés az egész térségben" - mondta Pásztor István.

A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a népek történelmi megbékélésében a politikusokra fontos szerep hárul, mert olyan jelzéseket adnak, amelyek serkentik ezeket a folyamatokat, de az igazság feltárása nem az ő dolguk, hanem a történészeké.

"Talán eltelt elegendő idő ahhoz, hogy ezeket a kérdéseket senki se élje meg saját népe elleni támadásként. Talán vagyunk annyira érettek és bölcsek, hogy megértsük: vannak egyének, akik bűncselekményeket követnek el, de a népek nem bűnelkövetők, mint ahogyan olyan népek sincsenek, amelyek a történelem során állandóan áldozatok voltak" - mondta Pásztor István.

A vajdasági parlamenti elnök interjúja nagy részében a tartomány ügyeiről beszél, és szól arról, hogy továbbra is rendezetlen a "vajdasági kérdés", amit mi sem bizonyít jobban, mint a köztársasági alkotmánybíróság tavalyi döntése, amely megsemmisítette a tartomány autonóm hatásköreiről szóló törvény egyes cikkeit.

Emlékeztet arra, hogy még csak ezután következik a Vajdaság statútuma alkotmányosságáról szóló alkotmánybírósági határozat, illetve megoldatlan a tartomány finanszírozása és egy sor más olyan dolog, amely ugyancsak a vajdasági kérdés rendezetlenségéről tanúskodik. Pásztor István szerint mindezek "rendszerbeli" problémák, de ma ezekkel Szerbiában senki se foglalkozik, mert elsősorban Koszovó és más kérdések foglalják le az állami vezetőket.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!