Magyarország

2013.03.24. 13:49

MSZP: kevesebben dolgoznak, mint kormányváltáskor

Budapest, 2013. március 24., vasárnap (MTI) – Az MSZP szerint a kormánypropagandával szemben jelenleg kevesebben dolgoznak, mint a kormányváltáskor, sokkal kevesebb pénzből tudnak megélni az emberek, de sokkal több adót kell fizetniük.

Budapest, 2013. március 24., vasárnap (MTI) – Az MSZP szerint a kormánypropagandával szemben jelenleg kevesebben dolgoznak, mint a kormányváltáskor, sokkal kevesebb pénzből tudnak megélni az emberek, de sokkal több adót kell fizetniük.Gúr Nándor, az MSZP alelnöke, az Országgyűlés Foglalkoztatási és Munkaügyi Bizottságának elnöke vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a kormány által ígért gazdasági növekedéssel szemben tavaly 1,7 százalékos volt a GDP-csökkenés, ami azt jelenti, hogy 500 milliárd forinttal kevesebbet termelt az ország.

Az államadósság viszont folyamatosan nő, jelenleg GDP-arányosan 80,2 százalék, "miközben a kormány elkobozott 3 ezer milliárdot, a megtermelt javaink 10 százalékát, és eltapsolták a felét ennek az összegnek" - mondta, példaként említve az állam által visszavásárolt Mol-részvényeket.

A szocialista képviselő szerint a radikális adócsökkentés is csak a gazdagoknak adott többletet, mert a minimálbérből élők a gyerekenkénti 33 ezer forint kedvezményt nem tudják kihasználni. Megemlítette, hogy tavaly 2 százalékkal nőtt a nettó keresetek összege, ugyanakkor 5,7 százalékos volt az infláció, vagyis, "csak Matolcsy-féle növekedés volt", ami valójában azt jelenti, hogy 4 százalékkal kevesebbet kerestek az emberek.

A kormány társadalompolitikája is mínuszos, szétzúzták a szociális védőhálót - mondta, példaként említve: hogy a korábbi, 9 hónapig tartó álláskeresési támogatást 3 hónapra csökkentették, miközben a járulékokat továbbra is beszedik a munkáltatóktól.

Gúr Nándor a foglalkoztatottsági és munkanélküliségi adatokra hivatkozva arról beszélt, hogy a Fidesz egymillió új munkahely ígéretével szemben sokkal kevesebben dolgoznak, jelenleg 670 ezer regisztrált munkanélkülit tartanak nyilván. Hozzátette, a regisztrált munkanélküliek 55 százaléka semmilyen támogatást nem kap, és több tíz-, vagy százezer ember lehet, aki nincs regisztrálva, vagy már kikerült a rendszerből.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!