Magyarország

2013.03.15. 19:25

Március 15. - Magyar Érdemrend nagykeresztje - Demján Sándor üzletember

Budapest, 2013. március 15., péntek (MTI) - Demján Sándor üzletember, nagyvállalkozó szerint a Magyar Érdemrend nagykeresztje kitüntetéssel életművét ismerte el a magyar állam.

Budapest, 2013. március 15., péntek (MTI) - Demján Sándor üzletember, nagyvállalkozó szerint a Magyar Érdemrend nagykeresztje kitüntetéssel életművét ismerte el a magyar állam.

Mint mondta, kitüntetésében minden bizonnyal szerepet játszott az, hogy az idén lesz 70 éves, és egy ilyen magas rangú állami elismerés már egy életművet honorál.

Demján Sándor kitüntetése kapcsán az MTI-nek kijelentette, összességében elégedett eddigi életművével, mindazzal, amit elért, még akkor is, ha - mint fogalmazott - néha hibázott.

Kifejtette: büszke arra, hogy Magyarországon és a régióban több tízezer embernek adott és ad munkát, továbbá arra is, hogy sok százmilliárd forint adót fizetett be vállalkozásain keresztül az államkasszába.

Hozzátette: büszke arra is, hogy magánjövedelméből adományai révén sok-sok ezer embernek tudott segítséget nyújtani.

A mecenatúrát a jövőben is folytatja, mert úgy gondolja, méltó és jó helyre kerül a magánvagyona, ha tehetséges fiatalok, szakmunkások, diplomások oktatását segíti, ugyanis ezzel úgy javítja helyzetüket, hogy hozzájárul az esélyegyenlőség növeléséhez Magyarországon. "Annak idején nekem is segítettek a különböző lehetőségekkel, amikor fiatal voltam és nagyon szegény" - emlékeztetett a díjazott üzletember.

Demján Sándor 1943. május 14-én született Börvelyen (ma: Románia). A Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolán végzett 1965-ben, és a gárdonyi ÁFÉSZ-nél kezdte pályafutását. Nevéhez fűződik a Skála-Coop létrehozása. 1986-tól négy éven át a Magyar Hitel Bank elnök-vezérigazgatója, majd a Közép-európai Fejlesztési Társaság partnere, 1991-től a Közép-európai Beruházási Társaság (CEIC Holdings Ltd.) elnök-vezérigazgatója. 1996-98-ban a Gránit Pólus Rt. vezetője, 1997-ben megalapította a TriGránit nevű ingatlanfejlesztési vállalatot, 1999 óta a TriGránit Rt. elnöke. A cég hozta létre a Bank Centert, 1998-ban a Pólus Centert, 1999-ben a Westend City Centert, 2000-ben a pozsonyi Polus City Centert, 2005-ben Katowicében a Szilézia City Centert.

1988-ban a német Axel Springer kiadóval ő állt az akkoriban szenzációnak számító, politikai kulisszatitkokat is ismertető Reform című hetilap és a Mai Nap című bulvár napilap kiadása mögött.

1989-ben megalapította az első magyarországi menedzseriskolát, és kezdeményezésére indítottak el egy alapítványt a közgazdasági hallgatók támogatására.

1998-tól a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének társelnöke, többször soros elnöke, 2000 óta ügyvezető elnöke.

2000-2003-ban a Hivatásos Labdarúgó Alszövetség, a Magyar Labdarúgó Liga elnöke is volt.

2003-ban Prima Primissima néven alkotói díjat alapított, amelynek legfőbb célja a magyar értelmiség, művészet és kultúra megőrzésének, fejlesztésének pártoktól független erősítése.

1980-ban Állami Díjat, 1998-ban Magyar Üzleti Díjat kapott, 1988-ban Az év menedzsere, 1996-ban Az év vállalkozója, 2000-ben Az évtized menedzsere lett. 2006-ban CEE Életmű-díjban részesült: a Central and Eastern European Quality Awards Közép- és Kelet-Európa legrangosabb ingatlanfejlesztési szakmai díja. Ugyancsak 2006-ban a World Entrepreneur of the Year Academy (az év világ-üzletembere akadémiája) tagjai közé fogadta. 2011-ben megkapta a Budapesti Corvinus Egyetem Maecenas Univesitatis Corvinianae díját.

2007-ben készült el Etyeken a hollywoodi stílusú Korda Sándor Filmstúdió, amely Demján Sándor és Munk Péter üzletemberek, Andrew Vajna amerikai-magyar filmproducer, valamint a Rotschild család befektetésében, kizárólag magántőkéből valósult meg.

2012-ben Encs város a díszpolgári címet adományozta neki a kistérséget támogató programjáért. 2012-ben megkapta a Resource Property Awards életműdíját és a Nagy Imre-emlékplakettet.

2013-ban Lengyelországban a Babér-díj platina fokozatát vehette át Katowicében a lengyel gazdaság fejlesztésében, a magyar-lengyel kapcsolatok előmozdításában, valamint a külföldi tőke beáramlásának előmozdításában játszott meghatározó szerepéért.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!