Magyarország

2013.03.11. 08:17

Az arany után az ezüstöt is viszik

Debrecen - „Jönnek hozzánk mezítláb, babakocsival és fényes autókkal is.”

Debrecen - „Jönnek hozzánk mezítláb, babakocsival és fényes autókkal is.”El kell felejteni a „szegények zálogháza” kifejezést, hiszen ebben a gazdasági és társadalmi helyzetben nem csupán azok viszik zálogba az értékeiket, akiknek ételre kell a pénz – jegyezte meg az egyik debreceni zálogház vezetője, neve elhallgatását kérve. Kényes téma, nem szívesen beszélnek róla, de a tendencia jól érzékelhető.

Az elmúlt két évben évszázados családi örökségek sokaságát nyelték el a zálogházak, jobb híján. Most, hogy az arany elfogyott, a vagyonok eltűntek, vége a lakossági tartaléknak, az emberek egy ideje már a családi ezüstöt is eladnák, csak hogy a hiteleiket, számláikat fizetni tudják. – Az arany ára is rendkívül ingadozó, egyik nap reggel még 6200 forint grammja, két órával később pedig épp csak 6000. Egyébként az egy évvel ezelőttihez viszonyítva sokat esett az arany ára. Az ezüst ennél jóval olcsóbb, 150 forintot adunk grammjáért. Ráadásul, ha valaki a családi ezüst evőeszközt próbálja zálogba tenni, még kevesebbet kap érte, hiszen annak kevesebb az ezüst tartalma – mondta a szakember.

A gazdasági körülmények, és persze a devizahitelek is sokakat késztettek arra, hogy megváljanak a családi vagyont jelentő ékszerektől. Komolyabb, akár milliós tételek is a zálogházba kerültek, hol azért, hogy a végtörlesztést kinyögje a család, hol azért, hogy a dolgozókat ki tudja fizetni a vállalkozó. – Ma már nem olyan kiszámítható a piac, mint korábban. A záloghitel nyújtása és a felvásárlás között olyan kicsi a rés, hogy nem érdemes eladni a zálogból visszamaradt tárgyakat, merthogy a záloghitel és az értékesítés közötti rés sok esetben még a kamatot sem fedezi – mondta a zálogház vezetője, megjegyezve, hogy sokan vannak, akik porcelánt, festményt is kénytelenek eladni vagy zálogba tenni, ám nagyon kevesen vannak, akik éppen ilyen tárgyakba tudnak most befektetni.

Más megközelítésből nézve van egy réteg, aki mindent odaad, s van egy réteg, akiket ez az egész „válságosdi” nem érdekel – állítja egy másik zálogház vezetője. Szerinte sokkal inkább a felvett devizahitelek okozzák a problémát, mintsem a gazdasági helyzet.

HBN-KER

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!