Magyarország

2013.02.20. 15:59

Múzeumi negyed: tavasszal ötletpályázatot írnak ki az új épületek helyére

Budapest, 2013. február 20., szerda (MTI) - Ötletpályázatot írnak ki tavasszal a múzeumi negyed öt új épületének Városligeten belüli elhelyezésére, az év második felében pedig magukra az épületekre vonatkozó nemzetközi tervpályázat is megjelenik - mondta el Baán László, a beruházás előkészítéséért felelős miniszteri biztos szerdai sajtóbeszélgetésén.

Budapest, 2013. február 20., szerda (MTI) - Ötletpályázatot írnak ki tavasszal a múzeumi negyed öt új épületének Városligeten belüli elhelyezésére, az év második felében pedig magukra az épületekre vonatkozó nemzetközi tervpályázat is megjelenik - mondta el Baán László, a beruházás előkészítéséért felelős miniszteri biztos szerdai sajtóbeszélgetésén.A közgyűjteményi épületegyüttesben a Néprajzi Múzeum, a Magyar Fotográfiai Múzeum, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményeinek egyesítése érdekében az Új Nemzeti Galéria, A Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum, a Magyar Zene Háza és a Magyar Építészeti Múzeum kap helyet. A leendő épületek funkcióit, múzeumi tartalmát a kiírás előtt külön munkabizottságok dolgozzák ki - közölte a miniszteri biztos.

Baán László emlékeztetett arra, hogy április 30-ig kell a kormány elé terjeszteni a teljes Városliget megújításának koncepcióját, amely rögzíti a Liget Budapest elnevezésű fejlesztési projekt legfontosabb elemeit.

Hangsúlyozta, hogy a Ligetet Európa egyik első számú városi családi turisztikai célpontjává akarják tenni, így a 100 hektáros parkban a tervek szerint kibővül az Állatkert, új helyen talál otthonra a Fővárosi Nagycirkusz, megújul a közlekedési múzeum, a Petőfi Csarnok helyén egy gyermek és ifjúsági interaktív élménypark jön létre, magyar gasztronómiai falu épül és teljes zöldterület-felújítás megy majd végbe.

Európa legtöbb nagyvárosa nem kínál átfogó programokat egy, a város szívében elhelyezkedő, kiemelt helyszínre koncentrálva a gyerekkel utazó családok számára, pedig ez egy óriási és folyton újratermelődő, fizetőképes réteg - hívta fel a figyelmet Baán László, hozzátéve: a megújult Liget évi 1-1,5 millióval meg tudja majd növelni a Budapestre érkező turisták létszámát.

A Ludwig Múzeum gyűjteménye az elképzelések szerint az Új Nemzeti Galéria egyik szárnyában kap majd helyet, ahova letétként bekerülhet az újraegyesült Szépművészeti Múzeum és Magyar Nemzeti Galéria 1960 utáni anyaga is.

Baán László kiemelte: a liget zöldfelületeinek nagysága a beruházás során nem csökkenhet, ezért a jelenleg lebetonozott Ötvenhatosok tere és egykori Hungexpo-telek részleges újraparkosítására is sor kerülhet.

A főigazgató a téren álló 1956-os emlékműről megjegyezte: kiváló munka, amelyről még nem eldöntött, hogy mostani helyén marad vagy más közterületre kerül-e. Az egykori Regnum Marianum-templom bizonyosan nem épül újjá, de annak helyén egy olyan emlékjelet vagy épületet emelnének, amely mementójául szolgál az egykori templomépületnek.

Mint elárulta, javaslata szerint a Ludwig Múzeum által a Művészetek Palotájában hátrahagyott kiállítótérbe egy vagy két jelentős külföldi magángyűjtő 20. századi, kortárs kollekcióját lenne érdemes elhelyezni, mert itt hiátus mutatkozik a hazai gyűjtésben, amelyet a magyar állam saját erőből, műtárgyvásárlás útján soha nem lesz képes pótolni.

A múzeumi negyed projekt részeként megújul a Szépművészeti hatvan éve romos Román Csarnoka is, a jelenleg ott tárolt gipszmásolat-gyűjteményt pedig egy jól megközelíthető vidéki helyszínen, egy "különleges és újrafogalmazott" épületegyüttesben láthatja a közönség - jegyezte meg Baán László.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!