Magyarország

2013.02.08. 16:31

Magyar írók németül - Kiállítás nyílt Egerben

Eger, 2013. február 8., péntek (MTI) - Magyar írók német nyelven kiadott munkáiból nyílt kiállítás pénteken Egerben, az Agria Universitas Egyesület székházában.

Eger, 2013. február 8., péntek (MTI) - Magyar írók német nyelven kiadott munkáiból nyílt kiállítás pénteken Egerben, az Agria Universitas Egyesület székházában.Az 1600 kötetből álló gyűjtemény, amelynek 200 példányát hozták el a szervezők Egerbe, a németországi Ehingen könyvtárából származik és a maga nemében egyedülálló Európában.

A kollekció egyaránt tartalmaz irodalmi műveket, többek közt regényeket és tudományos, például filozófiai munkákat. A kötetek között találhatóak klasszikusok - mint Petőfi versei -, de a kortárs magyar irodalom is képviselteti magát, például Eszterházy Péter írásai nyomán.

A gyűjtemény kezelője Gudrun Brzoska könyvtáros és könyvkereskedő, aki magángyűjteményét négy éve alakította át közkönyvtárrá, hogy a magyar irodalmi remekek bárki számára németül is elérhetőek legyenek.

Férjével, Hans Wolf Brzoskával sokat tesznek a magyar kultúra külföldi népszerűsítéséért; ennek elismeréseképpen Gudrun Brzoska az elmúlt évben Pro Cultura Hungarica-díjat vehetett át.

A gyűjtemény egri bemutatkozása Ódor László, a Stuttgarti Magyar Intézet vezetője közreműködésével valósult meg.

Az Agria Universitas Egyesület székházában olyan különlegesség is megtekinthető, mint Szép Ernő Emberszag című műve, amely németül a "3 Wochen in 1944" címet kapta. A gyűjtemény gondozója egy antikváriumban találta Németországban több mint egy éve, és valószínűleg ez az egyetlen fennmaradt német nyelvű példány.

A megnyitó alkalmából Gudrun Brzoska bemutatta frissen megjelent magyar írónők ihlette, Schriftstellerinnen mit ungarischen Wurzeln című kötetét.

A február 22-ig nyitva tartó kiállítást támogatta Baden-Württemberg tartomány tudományos kutatási és kulturális minisztériuma, az Ungarische Literatur in deutscher Sprache elnevezésű szervezet és az Agria Universitas Egyesület.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!