Magyarország

2013.02.16. 15:43

Az egészség fővárosa lehetünk

Debrecen - A pályázatok elnyeréséhez szoros nemzetközi kapcsolatokra van szükség.

Debrecen - A pályázatok elnyeréséhez szoros nemzetközi kapcsolatokra van szükség.

Az Európa Kulturális Fővárosa-cím mintájára Európa Egészségfővárosa-cím létrehozását kezdeményezi Paragh György, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma (DEOEC) elnöke, melyet szombaton, a DEOEC kapcsolat napján tartott sajtótájékoztatón jelentette be. – A címet minden évben az az európai város kapná, mely a legtöbbet teszi az egészséges életmód népszerűsítéséért, a környezet megóvásáért, a betegségek megelőzéséért, a már kialakult betegség hatékony gyógyítását, illetve a rehabilitációért – fogalmazott a professzor. Az Európai Unióhoz intézett javaslat továbbítására a Magyarország európai parlamenti képviselőit kéri fel a centrumelnök.

Az immár 8-ik alkalommal megrendezett kapcsolat napon a szakmai fórumok, szakember-találkozók mellett az idei programok a Horizon 2020, Európai Unió Kutatási és Fejlesztési keretprogram köré csoportosulnak. Kocsondi Tamás, a Debreceni Egyetem brüsszeli irodavezetője hangsúlyozta: célunk, hogy minél nagyobb pályázati forrást tudjunk megszerezni. Ehhez azonban nem elég a kutatói kiválóság, és megfelelő kutatási infrastruktúra ,– melyben egyébként a DEOEC kiemelkedő – a sikeres pályázatok receptje ennél sokkal komplexebb. – Gyors reagálásra, a flexibilitásra, illetve a kutatók menedzsmenti ismeretekkel való felvértezésére van szükség – fűzte hozzá Kocsondi Tamás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!