Magyarország

2012.10.19. 08:19

Ők is jöhetnek, ha katasztrófa csap le

Hajdúszoboszló - A felkészülés során egy Richter skála szerinti 7,5 erősségű földrengés utáni helyzetet is szimuláltak.

Hajdúszoboszló - A felkészülés során egy Richter skála szerinti 7,5 erősségű földrengés utáni helyzetet is szimuláltak.Többnapos gyakorlatot követően sikeres nemzetközi minősítésen esett át Magyarország hivatásos, sokat próbált tűzoltókból álló mentőcsapata, a 98 fős HUNOR (Hungarian National Organisation For Rescue Services), mely fő feladata a katasztrófák során bajba jutottak – általában romok alóli – kimentése, a műszaki mentés, a túlélési esélyek biztosítása. A hajdú-bihariakat is magában foglaló szervezet Budapesten 3, vidéken 8, külföldön pedig 48 órán belül képes megkezdeni feladatait. A HUNOR az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság irányítása alá tartozik a HUSZÁR-ral (Hungarian Urban Search and Rescue) együtt, amely ilyen szituációkban szintén hasznos szaktudással bíró, önkéntesekből álló szervezet (ők 57 fővel vettek részt a gyakorlaton).

Amennyiben egy idegen ország vagy az ENSZ segítséget kér a HUNOR-tól és a HUSZÁR-tól, úgy a küldésükhöz szükséges pénzösszeget a magyar államnak kell állnia.

A tervek szerint a HUNOR létszámát 2013-ban kétszázra emelnék, míg a HUSZÁR esetében még 150 embert képeznének ki humanitárius, kutató-mentő feladatok ellátására 2014 végéig.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!