Magyarország

2012.09.26. 08:09

OGY - Krónika 7. rész (választási eljárás)

Budapest, 2012. szeptember 25., kedd (MTI) - Lázár János expozéjával, valamint a kabinet állásfoglalásával és a Fidesz vezérszónoki felszólalásával az Országgyűlés kedden megkezdte a választási eljárásról szóló törvényjavaslat általános vitáját.

Budapest, 2012. szeptember 25., kedd (MTI) - Lázár János expozéjával, valamint a kabinet állásfoglalásával és a Fidesz vezérszónoki felszólalásával az Országgyűlés kedden megkezdte a választási eljárásról szóló törvényjavaslat általános vitáját.

Lázár: növekedni fog a választói aktivitás

Lázár János szerint az ellenzék félelmeivel szemben valójában a szavazói aktivitás növekedését eredményezi majd a választási feliratkozás. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár erről az általa benyújtott, választási eljárásról szóló törvényjavaslat általános vitájában beszélt.

A kormánypárti politikus expozéjában hangsúlyozta, az önkéntes választási regisztráció megkerülhetetlen a kettős állampolgárság bevezetése miatt, és nem jelenti a választói alapjog aránytalan korlátozását. Mint mondta, a 2014-es országgyűlési voksolásról tulajdonképpen már "minden érdemi kérdést" eldöntött a tavaly elfogadott választási törvény, az eljárási szabályok pedig gyakorlatilag ebből következnek.

Lázár János a nagyrészt az ellenzéknek címzett felszólalásában emlékeztetett, az önkéntes regisztráció jelenleg is működik, hiszen a kisebbségi önkormányzati szavazásokat így bonyolítják le, ebből kiindulva pedig úgy gondolja, ez az intézmény nem áll ellentétben sem a hazai, sem a külföldi jogrendszerrel.

"Magyarországon egy cigány ember nemzetiségi identitásának megvallását csak önkéntes regisztrációval valósíthatja meg. Ez önöknek nem fáj" - mondta az LMP-s Karácsony Gergely korábbi vitában elmondott felszólalására reagálva. Lázár János ezt követően felrótta az ellenzéki politikusnak, hogy szó nélkül tűrték a Jobbik cigányokat kirekesztő kijelentéseit. "A Jobbik nem kevesebbet akar, mint hogy minden magyar cigányt zárjunk ki a választásból" - fogalmazott a kormánypárti politikus, nagy felháborodást kiváltva a jobbikos képviselőkből.

Lázár János állítását a jobbikos Gyüre Csaba azon felszólalásával indokolta, amelyben szerinte az ellenzéki politikus azt mondta, az érettségihez kötött választói joggyakorlás döntően a magyar cigányságot érinti. "Szégyen, gyalázat, hogy a magyar parlamentben 2012-ben ilyen egyáltalán elhangozhat" - fűzte hozzá az államtitkár.

A fideszes politikus később kiemelte, a magyar államnak nem áll módjában névjegyzéket készíteni a határon túli magyarokról, ezért az ő esetükben elengedhetetlen a feliratkozás bevezetése. Lázár János szerint ebből kiindulva a Magyarországon élő állampolgároknak is elő kell írni a regisztrációt, különben az állam egyenlőtlenül kezelné választópolgárait.

A szocialisták felé fordulva szólt arról is, hogy a feliratkozás nemhogy csökkentené, hanem növelné a demokráciát, aki pedig a választók számának csökkenésétől fél, az szerinte a szavazókat sérti meg.

"Fidesz-diktatúra van az Egyesült Államokban?" - tette fel a kérdést az ülésteremben helyet foglaló két-három MSZP-s képviselőnek, hozzátéve: a tengerentúli ország az ottani választási feliratkozás miatt a szocialisták logikája alapján diktatúrának lenne tekinthető. "Ezt majd közöljék az amerikai barátaikkal, amikor miniszterelnök-jelöltjeiknek pénzt kunyerálnak" - jegyezte meg Lázár János.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a Ház előtt fekvő törvényjavaslat mintegy 600 ezer fogyatékkal élőnek teheti könnyebbé a szavazáson való részvételt.

Összegzésében kiemelte: előterjesztésük a külföldön élők 250 ezres csoportjának, a Kárpát-medencében élő kettős állampolgárok mintegy 500 ezres csoportjának, továbbá a nyugati világban élő, például a meghatározhatatlan számú 1945-ös emigrációnak is segíthet.

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár felszólalását követően Szabó Erika közigazgatási és igazságügyi államtitkár biztosította a kormány támogatásáról a javaslat előterjesztőit. A kabinet képviselője felszólalásában szakmailag korrektnek nevezte az előterjesztést, amelynek elfogadásával szerinte a választópolgárok egyenlő feltételekkel és a lehető legszélesebb körben gyakorolhatják jogaikat.

Fidesz: a javaslat megfelel a jogszabályoknak

A Fidesz vezérszónoka, Szakács Imre felszólalásában részletesen ismertette a több mint háromszázötven szakaszból álló törvényjavaslatot, többször is hangsúlyozva, hogy azt képviselőtársaival a hatályos jogszabályoknak megfelelően nyújtották be.

A kormánypárti politikus szólt arról is, hogy a jelölés során eddig alkalmazott ajánlószelvények megszüntetése jelentősen csökkenti majd a választási visszaélések lehetőségét, emellett nagyobb teret biztosít az új politikai erők kibontakozásának.

Kiemelte: a törvény hatálybalépését követően a választóknak elég idejük lesz arra, hogy megismerjék a feliratkozás intézményét, amelyre meggyőződése alapján szintén megfelelő idő áll majd rendelkezésre.

Szakács Imre megjegyezte, a kormányoldal előzetes normakontrollra küldi a már elfogadott törvényjavaslatot, de szerinte az előterjesztéshez kapcsolódó alkotmánymódosítás miatt nem kell attól tartani, hogy az indítvány visszakerülne a parlament elé.

Vejkey Imre, a KDNP vezérszónoka rövid felszólalásában azt mondta, a pártállami érdekeket védi az ellenzék egy része, mivel a mostani választási rendszer a Kádár-korszak utolsó országgyűlése által elfogadott választási törvényen alapul.

A nyilvántartásba vételről azt mondta, azért van rá szükség, mert máshogy nem tudják rögzíteni a Magyarországon lakcímmel rendelkező, de külföldön élő választókat.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!