Magyarország

2012.09.18. 08:55

OGY - Krónika 6. rész (viták, napirend után)

Budapest, 2012. szeptember 17., hétfő (MTI) - Az Országgyűlés egy javaslat általános vitájával és további öt előterjesztés részletes vitájával, valamint napirend utáni felszólalásokkal fejezte be hétfői ülésnapját. Napirend utáni felszólalásában a fideszes Varga István kért elnézést a nőktől előző héten a parlamentben tett kijelentései miatt.

Budapest, 2012. szeptember 17., hétfő (MTI) - Az Országgyűlés egy javaslat általános vitájával és további öt előterjesztés részletes vitájával, valamint napirend utáni felszólalásokkal fejezte be hétfői ülésnapját. Napirend utáni felszólalásában a fideszes Varga István kért elnézést a nőktől előző héten a parlamentben tett kijelentései miatt.

Egyetértés fogadta az szja egyszázalékos felajánlását érintő kormánypárti javaslatot

Valamennyi frakció képviselője támogathatónak nevezte a fideszes Kővári János a személyi jövedelemadó egy százalékának felhasználásáról szóló törvényt érintő módosító javaslatát. Az előterjesztő tájékoztatása szerint ennek lényege, hogy az állami szervvel vagy önkormányzattal kötött szerződéssel kapcsolatos rendelkezéseket pontosítsa, hogy a közhasznú jogállással nem rendelkező többi civil szervezettel azonos feltételekkel váljanak kezdeményezetté a közhasznú jogállású civil szervezetek is. A kormánypárti politikus szólt arról is, hogy a magyar hősök emlékének megörökítéséről és a Magyar Hősök Emlékünnepéről szóló jogszabályon is változtatásokat kezdeményez annak érdekében, hogy több szervezet vehessen részt ezeken a rendezvényeken.

A vitában felszólaló Lendvai Ildikó pártja által támogathatónak nevezte az előterjesztést, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a kormányoldalnak ennek szellemében az általuk alkotott teljes új civiltörvényt felül kellene vizsgálnia, hiszen "annak anyaga számtalan helyen felfeslett". Hasonlóan vélekedett a jobbikos Z. Kárpát Dániel és az LMP-s Mile Lajos is, aki "jó irányba tett kis lépésnek" minősítette az indítványt.

Az ülést vezető elnök lezárta az előterjesztés részletes vitáját, az Országgyűlés pedig akár már következő ülésén elfogadhatja a javaslatot, mivel ahhoz nem érkezett módosító indítvány.

Az MSZP és az LMP ismertette a munkahelyvédelmi akciótervhez fűzött módosító javaslatait

A képviselők megtárgyalták a kormány munkahelyvédelmi akciótervéhez szükséges törvénymódosítások módosító javaslatait is. A vitában szocialista és LMP-s politikusok ismertették előterjesztéseiket. A szocialista Gúr Nándor, Varga László és Nemény András egyebek mellett arról szóltak, hogy a kabinetnek nagyobb arányú járulékcsökkentést kellene végrehajtania a munkavállalók érdekében, a foglalkoztatás bővítéséért pedig kiszámítható gazdaságpolitikát kellene folytatni. A szocialista politikusok emellett közölték: hat hónapról három hónapra csökkentenék azt az időszakot, amely elvárható lenne a kedvezményezetten foglalkoztatottaktól. Ezt a javaslatot Szél Bernadett is támogathatónak nevezte az LMP nevében, majd hozzátette: pártja szeretné elérni azt is, hogy a kormány azáltal is ismerje el a tanulás fontosságát, hogy a felsőfokú képzettséggel rendelkezők könnyebben kerülhessenek be a kedvezményezettek körébe.

Vita nélküli részletes viták

A képviselők lefolytatták további négy törvényjavaslat részletes vitáját is: a kisadózó vállalkozás tételes adójáról, a közjogi méltóságok halála esetén járó hozzátartozói nyugellátásról, az önkormányzati tárgyú törvények módosításáról, valamint a környezet védelmének általános szabályairól szóló javaslatok vitáiban szakmai párbeszéd nem alakult ki.

Varga István (Fidesz) napirend után bocsánatot kért

Napirend utáni felszólalásra jelentkezett a fideszes Varga István, akinek a nőkkel kapcsolatos nyilatkozata miatt több ezren demonstráltak vasárnap a Parlament épülete előtt. A képviselő papírlapról felolvasott beszédében bocsánatot kért - mint fogalmazott - "az elmúlt héten sajnálatosan elhangzott, és igencsak félreérthető" mondataiért.

"Az Országgyűlés minden nő tagjától elnézést kérek és természetesen minden hölgyet, aki hallotta vagy olvasta ezt a szerencsétlen mondatot megkövetek" - fogalmazott Varga István, aki ezt követően Márai Sándort idézve fejezte ki nők iránt érzett nagyrabecsülését.

A kormánypárti politikus előző héten a családon belüli erőszak külön büntetőjogi tényállássá minősítését szorgalmazó népi kezdeményezés vitájában úgy fogalmazott, "azzal kellene foglalkozni, hogy ebben a társadalomban ne egy vagy két gyermek szülessen, hanem három, négy vagy öt gyermek. És akkor lenne értelme annak, hogy jobban megbecsülnénk egymást, és fel sem merülhetne a családon belüli erőszak". Kijelentéseit társadalmi felháborodás, több tüntetés követte, és a Fidesz nőtagozatának nemtetszését is kiváltotta. A kormánypárt korábbi álláspontját felülbírálva hétfőn végül mégis támogatta a családon belüli erőszak Btk.-ba emelését szorgalmazó népi kezdeményezést.

Szintén napirend utáni felszólalásra jelentkezett a jobbikos Korondi Miklós, aki az 1940. szeptember 11-i kolozsvári bevonulásra, és ezzel kapcsolatban a trianoni békeszerződésről, és annak következményeiről beszélt.

Ezt követően az elnöklő Latorczai János lezárta az ülés napirendjének tárgyalását, a képviselők kedd reggel 9 órakor folytatják a munkájukat.

- MTI - 


Budapest, 2012. szeptember 17., hétfő (MTI) - Határozathozatalokkal folytatta munkáját hétfőn a parlament, a képviselők megszavazták egyebek mellett a családon belüli erőszak önálló bűncselekménnyé nyilvánításáról szóló határozati javaslatot is. Még a napirend elfogadásakor a képviselők - a Fidesz-frakció javaslata alapján - döntöttek arról, hogy elhalasztják a jövő évi költségvetés módosító javaslatainak hétfőre tervezett szavazását, így erre nem került sor.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!