Magyarország

2012.09.10. 19:21

OGY - Krónika 5. rész (interpellációk)

Budapest, 2012. szeptember 10., hétfő (MTI) - Az egészségügy átalakításáról, a közmunkáról és a színesfém lopásokról is szó volt egyebek mellett az interpellációk között hétfőn a parlamentben.

Budapest, 2012. szeptember 10., hétfő (MTI) - Az egészségügy átalakításáról, a közmunkáról és a színesfém lopásokról is szó volt egyebek mellett az interpellációk között hétfőn a parlamentben.

Fidesz: milyen problémák merültek fel az egészségügy átalakítása során?

Bene Ildikó arról beszélt, hogy az egészségügyben a nyár meglehetősen mozgalmas volt, a Semmelweis Terv alapján július 1-től a struktúra átalakítása újabb fontos állomásához érkezett. Kitért arra, hogy az intézeti várólisták mellett országos várólista vezetése is megkezdődött, és augusztus 1-től 86 ezren kaptak megemelt fizetést januárig visszamenőleg. A kormány mostani döntése alapján novembertől 14 százalékos emelés várható az alapellátóknál: egy praxis átlagosan havi 70-80 ezer forint többletbevételben részesülhet. A döntés idén 1 milliárd, jövőre több mint 5 milliárd forintos fedezetet igényel. Arra volt kíváncsi egyebek között, milyen problémákkal szembesültek az átalakítások során.

Halász János államtitkár azt mondta, az egészségügyet úgy szervezik át, hogy fenntartható és kiszámítható legyen. Olyan egészségügyre van szükség, ahol a minőségi szolgáltatásokhoz egyforma eséllyel lehet hozzáférni betegségtől, anyagi helyzettől függetlenül - jelezte. Hozzátette: a kialakult struktúra finomodhat, és készek az esetleges, jogos korrekciókra. Méltatta, hogy 1269 intézmény egészségügyi célú fejlesztése valósul meg az Új Széchenyi Tervben. Nyáron 23 új mentőautót állítottak szolgálatba, és a tervek szerint idén még újabbakat vásárolnak a betegek biztonságos ellátásáért.

A képviselő a választ elfogadta.

MSZP: nem segélyre, hanem munkára várnak az emberek

A szocialista Nyakó István arról beszélt, hogy hat megyében 80 településen találkozott dolgozni akaró emberekkel, akik nem segélyre várnak, hanem munkára. Kiemelte: szerinte valamit tenni kell, mert "nagy a baj, és nem babra megy a játék". Mint mondta, a nyomor és a kilátástalanság, a munkanélküliség már elviselhetetlen feszültségeket halmozott fel. Ezek az emberek szeretnék visszakapni azt a bért, ami 2010-ben járt a közmunkáért, azt kérik, hogy legalább egy ember a családból egész évben dolgozhasson, és töröljék el a heti bérkifizetést.

Tállai András államtitkár azt mondta: több mint 205 ezren vannak a közfoglalkoztatási rendszerben. Úgy fogalmazott: amit az előző kormány tett, az egyenlő volt a pénzszórással, és szervezkedés, uszítás, munkáról való lebeszélés, amit most a szocialisták csinálnak. Ez "arcátlanság", különösen válság idején - mondta az államtitkár, hozzátéve: mindenki tudja, hogy kevés a közfoglalkoztatotti bér, de a segély és átlagbér, minimálbér is kevés az unióhoz viszonyítva. Hozzáfűzte: "önök nem az ország érdekét, hanem az MSZP érdekét nézik".

A képviselő a választ nem fogadta el, a parlament viszont 188 igen és 62 nem szavazattal jóváhagyta azt.

Jobbik: mikor várhatók lépések a színesfém lopások ellen?

Korondi Miklós (Jobbik) arra hívta fel a figyelmet, hogy a kábelvágások, kábellopások száma az első félévben a 2011-es évhez képest a duplájára nőtt, és a több száz milliós káron túlmenően az utasok járatkésésekkel, kimaradásokkal számolhatnak. A Jobbik már több javaslatot tett a kiskapuk bezárására, de úgy látszik "a színesfém-maffia szálai messzire vezetnek" - jegyezte meg a képviselő. Azt mondta, csak ott nincs rendőri jelenlét, ahol kellene, és feltette a kérdést, mikor hajlandó a kormány drasztikus intézkedéssel felszámolni a közösségi közlekedés elleni "terrorcselekményeket".

Kontrát Károly államtitkár azt mondta: 2010-ben 30 százalékkal nőtt a felderítések eredményessége, míg tavaly kétszerese volt az előző évinek. Kitért arra, hogy ezek a cselekmények bűntettnek minősülnek és három évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatók. Szólt az ORFK és a MÁV vonatkozó együttműködési megállapodásáról is, amelyet a felek évente felülvizsgálnak. A mostani szabályokat ugyanakkor szigorítani kell, és a rendőrség fellépését erősíteni kell - jelezte meg, hozzátéve: több törvénymódosításra is szükség lesz, példaként említette a fémtörvényt. Az előterjesztés kidolgozása folyamatban van.

A képviselő a választ nem fogadta el, a parlament 191 igen, 62 nem és 11 tartózkodó szavazattal jóváhagyta.

Vadai Ágnes: a kormányfő "elárulta" Magyarország jó hírét

Vadai Ágnes független képviselő - bekiabálásokkal övezett felszólásában - az azeri kiadatási ügy kapcsán úgy fogalmazott, hogy "nincs felelős kormánya, csak gyáva miniszterelnöke" az országnak, aki nem hajlandó a parlament előtt számot adni tetteiről. A kormányfőt egyebek között "kufárkodással vádolta", aki szerinte áruba bocsátotta Magyarország becsületét, és hagyta, hogy az igazságügy- és külügyminiszter "vigye el a balhét", Szerinte a kormányfő elárulta Magyarország jó hírét, és a kormány miatt ma az ország nevét megvetéssel és undorral ejtik ki. Miniszterelnök úr mit tud felhozni mentségére? - tette fel a kérdést, amely alatt "szégyelld magad!" bekiabálás hangzott el a padsorokból.

Navracsics Tibor, megismételve az általa korábban elmondottakat leszögezte, hogy a nemzetközi jog normáinak és a nemzetközi szokásjognak mindenben megfelelt ez az eljárás.

Nem példanélküli a magyar hatóságok eljárása, és olyan lépést kér számon a képviselő - folytatta, amelyet nem a magyar kormány tett, hanem az azeri hatóságok, és amely ellen a magyar kormány tiltakozott.

Az interpelláció többi részét visszautasította a kormányfő helyettese, mert mint mondta, az egytől-egyig hazugság.

A képviselő a választ nem fogadta el, a parlament viszont 196 igen, 36 nem és 33 tartózkodással jóváhagyta.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!