Magyarország

2012.09.28. 15:30

MSZP: nem tőkésítettek fel bankokat a 2008-as IMF-hitelből

Budapest, 2012. szeptember 28., péntek (MTI) - A 2008-as IMF-hitelből nem tőkésítettek fel bankokat - reagált az MSZP-s Tukacs István sajtótájékoztatón a kormányfő péntek reggeli rádióinterjújára.

Budapest, 2012. szeptember 28., péntek (MTI) - A 2008-as IMF-hitelből nem tőkésítettek fel bankokat - reagált az MSZP-s Tukacs István sajtótájékoztatón a kormányfő péntek reggeli rádióinterjújára.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában riasztónak nevezte a négy évvel ezelőtti IMF-megállapodást. Azt mondta: a bankoknak 600 milliárd forintos gyorssegélyt, "feltőkésítést" adtak akkor, vagyis a nyugdíjakat, a béreket és a szociális kiadásokat azért kellett csökkenteni, hogy - jelentős részben külföldi - bankok pénzhez juthassanak.

A szocialista Tukacs István ezzel kapcsolatban azt mondta: a kormányfő hazudott, a 2008-as hitelből ugyanis nem tőkésítettek fel bankokat. Ezzel szemben három bank kapott hitelt, közülük kettő - az OTP és az FHB - hamar visszafizette a pénzt, csak az állami Magyar Fejlesztési Bank tartozik - hangsúlyozta, megjegyezve: ebből adódóan nincs szó arról, hogy a szocialista kormány a bankok pénzhez juttatása miatt kényszerült volna költségvetési kiigazító intézkedésekre.

Orbán Viktort vagy félrevezették, vagy tudatosan állít valótlanságot - mondta az MSZP-s politikus, aki ismét arra szólította fel a kormányfőt, hogy ne hivatkozzon "a nem létező IMF-követeléslistára". Ezzel arra utalt, hogy a miniszterelnök a rádióinterjúban azt mondta, a mostani tárgyalásokon is felvetődött a pénzügyi intézményrendszer stabilitása, amit úgy értelmezett, hogy "pénzt kéne adni a bankoknak", ez azonban ellentétes a kormány közteherviselést célzó politikájával.

Tukacs István emellett arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy a 2013-as költségvetésre vonatkozó törvényjavaslat tarthatatlan, mert valótlan növekedési, inflációs és árfolyambecsléseken alapszik, továbbá a munkahelyvédelmi akcióterv fedezete is hiányzik belőle, így egy nagyjából 500 milliárdos lyuk van a büdzsében.

Véleménye szerint a kormány nem tudta felgyorsítani az európai uniós támogatási források felhasználását sem, noha sorra hangzanak el az erre vonatkozó ígéretek.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!