Magyarország

2012.08.03. 09:32

187. Anna-bál Balatonfüreden

Balatonfüred - Július 28-án tartották idén a 187. Anna-bált, melynek díszvendége Opatija városa volt.

Balatonfüred - Július 28-án tartották idén a 187. Anna-bált, melynek díszvendége Opatija városa volt.

1825. július 26-án került sor az első Anna-bál megrendezésére Balatonfüreden, melyet a Horváth-házban tartott Szentgyörgyi Horváth Fülöp János a leányának Anna-Krisztinának a tiszteletére. Anna az első bál során ismerkedett meg majdani férjével, Kiss Ernővel, aki később a szabadságharc altábornagyaként az aradi vértanúk egyike volt.

Az első bált követően, minden évben az Anna naphoz legközelebbi szombaton kerül megrendezésre az ország egyik legelőkelőbb bálja, ahol a haza jeles művészei, politikusai valamint közéleti személyiségei nyaranta találkoznak.

Július 28-án tartották idén a 187. Anna-bált, melynek díszvendége Opatija városa volt.

A bál fővédnöke Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes volt, aki sajnos hivatali elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni, ezért szavait Szalma Tamás, a veszprémi Petőfi Színház színművésze tolmácsolta.

Dr. Bóka István, Balatonfüred polgármestere a hagyományos évi köszöntőjében hangsúlyozta, hogy "ez az ország legősibb bálja. A reformkorban a progresszív értelmiség ezen a bálon tartotta a találkozóit, bízom benne, hogy ma sincs ez másként. Továbbá a város vezetése úgy döntött, hogy Opatija városával is hasonló szoros és gyümölcsöző stratégiai együttműködést építenek ki, mint ahogyan ez Debrecen, valamint Kecskemét városával is történt. A polgármesteri nyitány után Ivo Dujmic, az idei Anna-bál díszvendégeként meghívott Opatija (Abbázia) polgármestere mondott ünnepi köszöntőt.

A báli nyitány során a vendégek megcsodálhatták a Magyar Állami Operaház előadásában bemutatott palotás és keringő táncokat, majd maguk is eljárhattak egy Strauss keringőt.

Herendi porcelán étkészletben került felszolgálásra a négyfogásos vacsora, melyet az Anna Grand Hotel étterme készített el.

Érkezéskor minden hölgy vendég egy egyedi számozott Herendi porcelán szívet kapott, melynek segítségével a zsűri Schiffer Miklós vezetésével kiválasztotta a legszebb 15 hölgyet.

A 187. Anna-bál szépének Bőr Viktóriát, egy 18 éves balatonfüredi hölgyet választották a vendégek és a Duna TV nézői. A hagyományokhoz híven Balatonfüred város vendégeként jelent meg a bálon. Családjukban generációs hagyomány, hogy minden 18. életévét betöltött hölgy eljön az Anna-bálba. Első udvarhölgyként a budapesti Antal Dórát csodálhattuk meg, második udvarhölgyként pedig a veszprémi Albert Zsuzsannát.

A bál szépe egy Viktória díszítésű Herendi porcelán vázát, aranyalmát valamint különféle ékszereket kapott szépsége elismeréséül. Ivo Dujmic pedig egy hétre szóló vendégségbe hívta meg a bálkirálynőt Opatija városába. Frei Nikolett, a tavalyi Anna-bál szépe különdíjként egy fitneszbérletet is felajánlott az idei győztesnek.

Az est egyik fotós pillanata, a Kiss Ernő-díj átadása. 2003 óta kerül sor a díj átadására, melyet egy olyan személy kaphat, aki sokat tett és tesz Balatonfüred városáért. A díjat idén posztumusz Bujtor István színművész kapta, melyet özvegye, Bujtor Edit vett át.

A nagy múltú hagyományos mulatságban idén is telt ház volt, a díszvendégekkel együtt több, mint 500 fő szórakozhatott az Anna Grand Hotel termeiben és kertjében. Az esten ismert személyiségek is megjelentek, köztük feltűnt Andy Vajna filmproducer párjával Palácsik Tímeával, valamint Oroszlán Szonja is tiszteletét tette.

A Duna Tv jóvoltából ezúttal is figyelemmel kísérhették az eseményeket mind az öt kontinensen azok is, akik nem jutottak el Balatonfüredre.

Viszont a Balatonfüredre látogató, de nem bálozó vendégek sem unatkoztak, hiszen számos kísérőrendezvényen vehettek részt, melyek pl. "Balatoni szívhalászat", szerenád est-opera gála.

A bál a hagyományokhoz híven jó hangulatban telt.

- Dr. Schuszter Gábor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!