Magyarország

2012.07.24. 18:29

Sírrongálás Kaposváron - A héten megkezdik a zsidó temetőben a helyreállítást

Kaposvár, 2012. július 24., kedd (MTI) - Csütörtökön megkezdik a kaposvári zsidó temetőben a hét végén ledöntött és összetört síremlékek helyreállítását - közölte Puskás Béla, a Somogy Temetkezési Kft. ügyvezető igazgatója kedden az MTI-vel.

Kaposvár, 2012. július 24., kedd (MTI) - Csütörtökön megkezdik a kaposvári zsidó temetőben a hét végén ledöntött és összetört síremlékek helyreállítását - közölte Puskás Béla, a Somogy Temetkezési Kft. ügyvezető igazgatója kedden az MTI-vel.

Beszámolt arról, hogy kedden Róna Lászlóval, a kaposvári zsidó hitközség elnökével, Lomnici Zoltánnal, az Emberi Méltóság Tanácsának elnökével és Szunai Miklóssal, a szervezet főtitkárával szemlét tartottak a temetőben.

Megállapították, hogy az 57 megrongált síremlék közül mintegy 40 részlegesen vagy teljesen helyreállítható.

Azoknak a síremlékeknek a maradványait, amelyek nem állíthatók helyre, zsidó szokás szerint a sírokra helyezik rá - tette hozzá Puskás Béla.

Az ügyvezető igazgató tájékoztatása szerint az Emberi Méltóság Tanácsa 100 ezer forinttal járul hozzá a síremlékek helyreállításához szükséges anyagok beszerzéséhez.

Az elmúlt napokban többen felajánlották segítségüket a síremlékek helyreállításához - közölte Puskás Béla, hozzátéve: őket és mindazokat a sírkőkészítőket, akik szeretnének részt venni a munkálatokban, csütörtök reggel nyolc órakor várják a kaposvári zsidó temetőben. A Somogy Temetkezési Kft. tíz dolgozója vesz részt a síremlékek helyreállításában.

A Kaposvári Zsidó Hitközség elnöke vasárnap egyértelműen rasszista indíttatású cselekedetnek nevezte a helyi zsidó temetőben történt sírrongálásokat, Róna László azt mondta: a kaposvári zsidó temető utcáról is jól látható területén szisztematikusan ledöntötték az emlékműveket olyan halottak sírhelyeiről, akiknek élő hozzátartozója már szinte nincs, ezzel megölték az emléküket is. Hozzátette, hogy az ötvenhét síremlék megrongálásával a tettesek 250 elhunyt emlékét gyalázták meg, mivel ide temették közös sírba a mosdósi zsidó temető exhumáltjait is.

Róna László arról is beszámolt, hogy magánszemélyek, továbbá Gelencsér Attila (Fidesz-KDNP), a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő 100-100 ezer forint nyomravezetői díjat ajánlott fel annak, aki érdemben segíteni tudja a rendőrséget a tettesek megtalálásában. Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármestere aznap közölte: az ügyben a városháza is feljelentést tesz. Elítélte a temető meggyalázását az MSZP és a Demokratikus Koalíció kaposvári szervezete is.

Az elkövetők 3,5 millió forint kárt okoztak, ez a helyi zsidó hitközség éves költségvetésének másfélszerese. A rendőrség ismeretlen tettes ellen indított eljárást.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!