Magyarország

2012.06.14. 15:45

OS - A Terrorelhárítási Központ közleménye

    Budapest, 2012. június 14., csütörtök (OS) - Az Eötvös Károly Intézet két munkatársának alkotmányjogi panaszával kapcsolatban a Terrorelhárítási Központ az alábbi közleményt teszi.

 

 

Budapest, 2012. június 14., csütörtök (OS) - Az Eötvös Károly Intézet két munkatársának alkotmányjogi panaszával kapcsolatban a Terrorelhárítási Központ az alábbi közleményt teszi.

 

A beadvány alapvetően azt sérelmezi, hogy „a terrorizmust elhárító szerv bírói kontroll nélkül, pusztán miniszteri engedély alapján jogosult titokban megfigyelni” az indítványtevőket, tehát bárkit.

A Terrorelhárítási Központ fontosnak tartja tisztázni, hogy a sérelmezett eljárás Magyarországon az 1990-es évektől gyakorlat. A beadvány tehát nyilvánvalóan az elmúlt több mint 30 év gyakorlatát, az éppen aktuális kormány igazságügy-miniszteri engedélyeit bírálja.

A titkosszolgálati eszközök – tehát több mint 30 éve – két úton alkalmazhatók: vagy bírói, vagy az igazságügyért felelős miniszter engedélyéhez kötötten.

A rendvédelmi szervek a konkrét bűnügyi felderítő tevékenységük során elsősorban bírói engedély alapján járhatnak el (a rendőrségről szóló törvény értelmében), míg a titkosszolgálati szervek Magyarország függetlenségének biztosítása és törvényes rendjének védelme érdekében eljárva az igazságügyi miniszter engedélye alapján dolgoznak (a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény értelmében).

Tekintettel arra, hogy a jogszabály mindkét fent említett tevékenységet a Terrorelhárítási Központ feladatkörébe utalja, ezért a Terrorelhárítási Központ tevékenységét mind a rendőrségről szóló törvény, mind a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény meghatározza.

A Nemzetbiztonsági Hivatal (jelenlegi elnevezése: Alkotmányvédelmi Hivatal) terrorcselekmények felderítésére vonatkozó hatásköre 2011. január 1. napjával került át a Terrorelhárítási Központhoz. A jogszabály alapján Magyarország nemzetbiztonsági érdekeinek érvényesítése érdekében - hangsúlyozandó, hogy nem bárkivel szemben, hanem - kizárólag a jogszabályban szigorúan meghatározott körben, Magyarország területén terrorcselekmény elkövetésére irányuló törekvések megelőzése, felderítése és elhárítása céljából alkalmazhat titkosszolgálati eszközöket.

A Terrorelhárítási Központ ismét nyomatékosítja, hogy eddig is és a jövőben is a hatályos jogszabályok alapján és betartásával végzi tevékenységét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!