Magyarország

2012.06.20. 12:43

ÁSZ: fókuszban a zárszámadás és az önkormányzatok ellenőrzése

    Budapest, 2012. június 20., szerda (MTI) - Az első félévhez hasonlóan 2012 második felében is a zárszámadás és a helyi önkormányzatok vizsgálata áll az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőrzéseinek középpontjában.

 

 

Budapest, 2012. június 20., szerda (MTI) - Az első félévhez hasonlóan 2012 második felében is a zárszámadás és a helyi önkormányzatok vizsgálata áll az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőrzéseinek középpontjában.

 

Az Állami Számvevőszék szerdán hozta nyilvánosságra a 2012. második félévére vonatkozó ellenőrzési tervét.

A számvevőszék közleménye szerint készül a jelentés a 2011-es zárszámadásról, és folytatódik az önkormányzatok vizsgálata a második félévben. A górcső alá kerülő településeket kockázatelemzéssel választja ki az ÁSZ.

Emellett a számvevőszék a kormánypártok és alapítványaik gazdálkodását is ellenőrzi a következő hat hónapban.

Az ÁSZ emlékeztet arra, hogy Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke hétfőn jóváhagyta, majd átadta az Országgyűlésnek a szervezet 2012. második félévi ellenőrzési tervét.

A számvevőszék – középtávú stratégiájával összhangban – ellenőrzés-tervezési rendszerét gördülő tervezéssé alakítja át. Ennek alkalmazásával a tervezőmunka, a kockázatok felmérése és értékelése folyamatos feladatot jelent. A féléves tervidőszak kijelölésével közelebb kerül egymáshoz a tervezés és a megvalósítás, ezáltal az ellenőrzések megállapításai rövidebb időn belül hasznosulhatnak - hangsúlyozza az ÁSZ.

A számvevőszék emlékeztet arra, hogy első félévi tervük 38 ellenőrzési feladatot tartalmazott, ami - 2012 második félévi indítással - további 12 ellenőrzési feladattal egészül ki. Az ellenőrzési munka folyamatosságából adódóan 15 ellenőrzés a megelőző évről húzódott át. Ezek közül – az első félévben jelzettek szerint, a jogszabályi környezet változása miatt – 5 téma pontosító átdolgozása megtörtént.

Az önkormányzati területen – a 2011. évi ellenőrzések tapasztalataiból kiindulva – folytatódik a pénzügyi gazdálkodási helyzet értékelése a kockázatértékeléssel kiválasztott településeknél. Úgynevezett „pilot” ellenőrzések indulnak a vagyongazdálkodás szabályozottságának, valamint az önkormányzatok többségi tulajdonában lévő gazdasági társaságok közfeladat-ellátásának megítélésére, valamint a belső kontrollrendszer kialakításának értékelésére. Az önkormányzati ellenőrzésekhez kapcsolódóan, külön program alapján, az ÁSZ elvégzi a nemzetiségi önkormányzatok gazdálkodásának ellenőrzését is - olvasható a közleményben.

Az ÁSZ a központi alrendszer vonatkozásában is tervezi a második félévben a „pilot” ellenőrzések elindítását. Ezek az állami tulajdonban lévő gazdálkodó szervezetek vagyonérték-megőrző tevékenységére, illetve egyes központi költségvetési szervek pénzügyi gazdálkodási helyzetének és vagyongazdálkodásának értékelésére irányulnak.

Az Állami Számvevőszék nemzetközi kötelezettségek alapján – a Szlovák Számvevőszékkel párhuzamosan – tervezi a hazai kerékpárút hálózat fejlesztésére fordított pénzeszközök felhasználásának ellenőrzését. Emellett a törvényi előírásoknak megfelelően folytatódik a pártok ellenőrzése, 2012 második félévében kormánypártok – Fidesz, KDNP – és alapítványaik kerülnek górcső alá, valamint megtörténik a fővárosi forrásmegosztás felülvizsgálata is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!