Magyarország

2012.05.30. 19:37

Corvin-lánc - Vizi E. Szilveszter: nagy elődöket jutalmaztak a díjjal

Budapest, 2012. május 30., szerda (MTI) - Meggyőződésem, hogy minden kitüntetés igazi értékét az adja meg, hogy kiket ismertek el vele korábban - hangsúlyozta Vizi E. Szilveszter akadémikus, Széchenyi Nagydíjas agykutató, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke abból az alkalomból, hogy szerdán Corvin-lánccal tüntették ki.

Budapest, 2012. május 30., szerda (MTI) - Meggyőződésem, hogy minden kitüntetés igazi értékét az adja meg, hogy kiket ismertek el vele korábban - hangsúlyozta Vizi E. Szilveszter akadémikus, Széchenyi Nagydíjas agykutató, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke abból az alkalomból, hogy szerdán Corvin-lánccal tüntették ki.

A díjazott a "nagy elődök" közül kiemelte Dohnányi Ernő zeneszerzőt, báró Korányi Sándor világhírű belgyógyászt vagy Verebély Tibor sebészprofesszort, akinek a nevéhez több új műtéti eljárás fűződik, a 2001 óta díjazottak között pedig a nemrég elhunyt Balogh János zoológust, Lovász László Wolf-díjas és Széchenyi Nagydíjas matematikust, Lámfalussy Sándor közgazdászt, John Lukacs történészt, Oláh György Nobel-díjas kémikust említette.

"Egy ilyen névsor ismeretében nagyon nagy elismerés számomra a Corvin-lánc" - húzta alá Vizi E. Szilveszter.

Hozzátette, hogy a kormányzat szándékát a Corvin-lánccal jól tükrözi a díj felirata - Pro scientia - litteris - et artibus. "A tudományokért, az irodalomért és a művészetekért, vagyis a kormányzat a Corvin-lánccal azoknak a szerepét ismeri el, akik a Magyarországról alkotott képet formálják a világban" - fogalmazott az akadémikus.

Vizi E. Szilveszter, akinek a központi és perifériás idegrendszer ingerület-átvitelének fiziológiai szabályozása és gyógyszeres befolyásolhatósága, a neuronok közötti kölcsönhatás, áthallás a kutatási területe, s nevéhez egyebek közt egy új agyműködési modell megalkotása is fűződik, "örök szerelmének" nevezi a tudományt.

"Mind a mai napig elmondhatatlan élményt jelent a kutatás, annak megfejtése, hogy hogyan beszélgetnek egymással az idegsejtjeink, milyen módon reagál agyunk a külvilág ingereire és miként történhet, hogy egyes emberek neuronjai veleszületetten nem képesek normális módon feldolgozni a környezetének eseményeit. E titkok megfejtése számomra állandó kihívást jelent, amelynek szeretnék megfelelni. Ezért én minden reggel, amikor bejövök az intézetbe, elsőként azt nézem, hogy mit mutatnak az előző napi kísérletek eredményei, s mit kell változtatni. Olvasom az irodalmat, írom a cikkeimet, szerkesztek egy amerikai tudományos lapot, a Brain Research Bulletint, eleget teszek külföldi kongresszusok és egyetemek meghívásainak" - sorolta a tudós, akinek meggyőződése szerint a Corvin-lánc az általa képviselt tudományterületnek, a több mint százéves múltra visszatekintő magyar gyógyszerkutatásnak is szól.

"A gyógyszerkutatás, a gyógyszergyártás fantasztikus sikereket ért el, hiszen a Magyarországon előállított készítményeknek alig 15 százaléka kerül a hazai piacra, a többit külföldön értékesítik. Nincs még egy ilyen iparága Magyarországnak. Különösen eredményesek a központi idegrendszerrel kapcsolatos gyógyszerkutatások, amelyek Apáthy Istvánnal kezdődtek és Issekutz Bélán keresztül napjainkban is folytatódnak, s amelynek én is művelője vagyok. Az általam felfedezett modell megváltoztatta az agyműködésről vallott elképzeléseket, amelyeket a világ gyógyszeripara alkalmaz napjainkban. Számomra nagyon izgalmas dolog, hogy részese lehetek ezeknek a kutatásoknak" - összegezte Vizi E. Szilveszter.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!