Magyarország

2012.04.02. 14:40

Lemondott Schmitt Pál - LMP: a kormánypártok elbuktak az erkölcs próbáján

  Budapest, 2012. április 2., hétfő (MTI) - Az LMP szerint elismeréssel tartoznak a köztársasági elnöknek lemondásáért, de a kormánypárti képviselők az erkölcs próbáján, a saját maguk által olyan sokat hangoztatott morál vizsgáján elbuktak.

 

Budapest, 2012. április 2., hétfő (MTI) - Az LMP szerint elismeréssel tartoznak a köztársasági elnöknek lemondásáért, de a kormánypárti képviselők az erkölcs próbáján, a saját maguk által olyan sokat hangoztatott morál vizsgáján elbuktak.

Jávor Benedek, az ellenzéki párt frakcióvezetője hétfőn az Országgyűlésben - azt követően, hogy Schmitt Pál bejelentette döntését - azt mondta: szomorú napja van ma a magyar demokráciának, egy olyan ügybe keveredett Magyarország, amely nem Schmitt Pál köztársasági elnök magánügye.

Ez az ügy a magyar demokrácia ügye, és annak a rendszernek az ügye, amely Schmitt Pált a köztársasági elnöki székbe segítette. Ez az ügy a Fidesz ügye, személyzeti politikájának, és működésének a látlelete - értékelte az ellenzéki politikus.

Jávor Benedek úgy látja, baj, hogy a köztársasági elnök húsz évvel ezelőtt olyan doktorátust nyújtott be, amely nyilvánvalóan az akkori szabályok és szokásjog szerint sem felelt meg a normáknak. Nem lehet az erkölcsöt relativizálni - fogalmazott, majd az államfő korábbi szavait idézte a zéró toleranciáról.

Az ellenzéki politikus szerint egyetlen vállalható döntése volt a köztársasági elnöknek, az, hogy lemond a posztjáról, és ezzel nem teszi azt a terhet Magyarország vállára, amit az ő erkölcsi megsemmisülése jelentette.

Az, hogy ez mostanáig húzódott, a kormánypárti politikusok szégyene - mondta, hozzátéve: az ülésteremben egy olyan magyarázkodást hallottak a köztársasági elnöktől, amellyel olyan embereket vádolt meg, akik a maguk részéről az erkölcs védelmében léptek fel.

Ez az ügy mindannyiunk, az egész ország számára kínos - fűzte hozzá, kiemelve: ennek az ügynek lett volna olyan megoldása, amely Magyarország és a Fidesz számára is a legkisebb kárral járt volna, mégpedig az, ha az államfő az egyetemi szenátus döntése után lemond. De ezt a lehetőséget elszalasztották - hangoztatta, hozzátéve: napokig "életben tartották a köztársasági elnököt pozíciójában." Eközben olyan emberek, akik valóban az erkölcsöt védték, áldozatul estek ennek az ügynek.

Jávor Benedek szerint az, hogy a kormánypárti politikusok a saját szégyenük helyett azzal foglalkoznak, hogy más képviselőknek van-e jogosultságuk az ülésteremben helyet foglalni, az ő szégyenük.

Az LMP-s politikus felszólalása előtt a házelnök azt mondta: önmagában az méltatlan, hogy a parlamentben tőle balra helyet foglaló képviselők - az MSZP és a Demokratikus Koalíció (DK)politikusai - az Országgyűlésben ülhetnek. Kövér László azt mondta, kizárólag a köztársasági elnök iránti tisztelete miatt nem utasította rendre az államfői beszéd alatt a tőle balra ülő képviselőket és a mögöttük lévő páholyokban helyet foglalókat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!