Magyarország

2012.04.08. 13:41

Gáncs Péter: húsvét arról a csodáról szól, amelyre senki nem számított

Budapest, 2012. április 8., vasárnap (MTI) - Húsvét arról a csodáról, a világtörténelem robbanásáról szól, amelyre senki nem számított - mondta Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke húsvétvasárnap, a budapesti Deák téri evangélikus templomban tartott istentiszteleten.

Budapest, 2012. április 8., vasárnap (MTI) - Húsvét arról a csodáról, a világtörténelem robbanásáról szól, amelyre senki nem számított - mondta Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke húsvétvasárnap, a budapesti Deák téri evangélikus templomban tartott istentiszteleten.

Az evangélikus elnök-püspök prédikációjában kiemelte: húsvét ünnepe nem a megnyugvásról, a békességről, a csöndességről szól, hanem arról, hogy Isten mindent felülírt, felülírta Jézus ellenségeinek tervét éppúgy, mint Jézus híveinek elképzeléseit azzal, hogy Jézus feltámadt a halálból. Emiatt a húsvét pezsdítő, ébresztő ünnep - tette hozzá.

Gáncs Péter rámutatott: Jézus ellenségei azt akarták, hogy lezárják a "Jézus-ügyet", ezért kevés volt a korbács, a Jézus testébe szúrt szögek sokasága, ők még a sírját is maximálisan biztosítani akarták, és őröket állították a sír elé, de ezzel sem tudták megakadályozni, hogy Jézus feltámadjon.

Jézus első tanítványai balzsammal, drága kenetekkel akarták lezárni Jézus történetét azzal, hogy a holttestét konzerválni, emlékét pedig őrizni szerették volna. A sír azonban üres volt, ezt Péter is megerősítette, aki a legtekintélyesebb volt a tanítványok között, ugyanakkor neki sem jutott eszébe semmi abból, amit három éven keresztül többször is hallott a Mestertől.

Az elnök-püspök felhívta a figyelmet: az angyal, a mennyei hírnök tisztázta a tanítványokkal és a Jézushoz közel állókkal, hogy Jézus nem ott volt, ahol keresték, mert "halott Jézus nincs, csak élő, aki nem zárható a kövek és emlékek közé".

Utalt arra is, hogy a Bibliában Luther Márton, a reformáció elindítójának szavai szerint "a növekvő Jézus van elrejtve számunkra", János, "a szeretett tanítvány" pedig azt írta: ha mind megírnák egytől-egyig, amit Jézus tett, a világ nem tudná befogadni.

Az elnök-püspök annak a meggyőződésének adott hangot, hogy "Jézus előttünk jár még ma is, ő az az élő Úr, aki mozgásban van, aki váratlanul betoppan az ember életébe, és zárt szíveken át is utat tud találni hozzánk". Hangsúlyozta: életünkben mindig több van előttünk, mint mögöttünk, ha hiszünk a feltámadásban, az életet pedig "csak előrefelé lehet élni", miközben "Jézus előttünk jár". A keresztények úgy hiszik, elhunyt szeretteik is csak előre mentek Jézus nyomában, a Megváltó pedig "a halálon keresztül is örök életre vezeti az övéit".

Az ünnepi szertartás végén Gáncs Péter egy lelkésztársával úrvacsorát osztott az evangélikus híveknek.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!