Magyarország

2012.04.19. 12:34

FRSZ-LIGA-CESP: a kormányzat meg akarja semmisíteni a rendőr szakszervezeteket

  Budapest, 2012. április 19., csütörtök (MTI) - A kormányzat meg akarja semmisíteni a rendőr szakszervezeteket - állították csütörtöki sajtótájékoztatójukon a Független Rendőr Szakszervezet, a LIGA Szakszervezetek és a Rendőrszakszervezetek Európai Tanácsának (CESP) tisztségviselői.

 

Budapest, 2012. április 19., csütörtök (MTI) - A kormányzat meg akarja semmisíteni a rendőr szakszervezeteket - állították csütörtöki sajtótájékoztatójukon a Független Rendőr Szakszervezet, a LIGA Szakszervezetek és a Rendőrszakszervezetek Európai Tanácsának (CESP) tisztségviselői.

Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára arról beszélt, hogy megszüntették a munkaidő-kedvezményüket, a korábbi gyakorlattal ellentétben nem vonja a munkáltató a munkavállalóktól a tagdíjat, elvették a szakszervezeti helyiségeiket és felmondták az együttműködési megállapodásukat. Szerinte annak ellenére, hogy a munkáltatói oldal azt közölte, partnerként kívánja a szakszervezetet kezelni, az együttműködés olyan, mintha "az egyik fél gyalog menne, a másik meg repülővel".

Megjegyezte: tiltakoznak és megteszik a szükséges lépéseket. Mint mondta, a Rendőrszakszervezetek Európai Tanácsa 19 ország 20 szakszervezetét képviseli, de sehol nem alakult ki olyan helyzet a szakszervezeteknél, mint Magyarországon. Az MTI kérdésére kifejtette: csoportos beszedési megbízással gyűjtik a tagdíjat és már több mint ezer tagjuk nyilatkozott arról, hogy továbbra is a szakszervezetük tagja kíván maradni.

Pongó Géza hangsúlyozta ugyanakkor, hogy továbbra is készek tárgyalni ezekről a kérdésekről.

Gál Rezső, a LIGA társelnöke szerint a Magyar Rendvédelmi Kamara felállításával, a kötelező kamarai tagság létrehozásával is "ki akarják végezni" a rendőr szakszervezeteket. Mint mondta, ennek a testületnek szakszervezeti jogokat is biztosítanának, ami viszont a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) egyezményeibe ütközik.

A LIGA elnöke, Gaskó István emiatt levelet írt Orbán Viktor kormányfőnek, amelyben - mint az a sajtótájékoztatón kiosztott levélből kiderült - arra tesz javaslatot, hogy célszerű lenne a szakszervezetek jogait a munka törvénykönyvében foglaltak szerint szabályozni, valamint világosan elhatárolni a szakszervezetek által gyakorolt "munkavállalói" érdekvédelmi jogokat a Magyar Rendvédelmi Karnak és a Magyar Kormánytisztviselői Karnak biztosított köztestületi jogosítványoktól.

Gérard Greneron, a CESP főtitkára, az Európa Tanács nemzetközi nem kormányzati szervezetek konferenciája (INGO) emberi jogi bizottságának alelnöke szintén azt mondta, hogy a magyar kormány meg akarja semmisíteni a rendőr szakszervezeteket. Ez ellen több szinten is fel kíván lépni. Mint mondta, egyrészt megosztja tapasztalatait azzal, aki az Európai Parlamentnek a jelenlegi helyzet nyomon követését célzó állásfoglalását készíti. Másrészt az Európa Tanácson belül működő INGO emberi jogi bizottságának alelnökeként jövő héten Strasbourgban is tájékoztatást ad a kialakult helyzetről. Megemlítette azt is, hogy levelet ír a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet vezetőjének a szakszervezetek jogainak védelmében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!