Magyarország

2012.04.13. 13:47

Felfüggesztette a bíróság a Magyarországon halálos balesetet okozó horvát politikus elleni eljárást

  Kaposvár, 2012. április 13., péntek (MTI) - Felfüggesztette a Marcali Városi Bíróság Radimir Cacic horvát miniszterelnök-helyettes ellen a Magyarországon két évvel ezelőtt halálos közlekedési baleset miatt indított eljárást - közölte a Kaposvári Törvényszék szóvivője pénteken az MTI-vel.

 

Kaposvár, 2012. április 13., péntek (MTI) - Felfüggesztette a Marcali Városi Bíróság Radimir Cacic horvát miniszterelnök-helyettes ellen a Magyarországon két évvel ezelőtt halálos közlekedési baleset miatt indított eljárást - közölte a Kaposvári Törvényszék szóvivője pénteken az MTI-vel.

Vadócz Attila tájékoztatása szerint az eljárás felfüggesztését a Marcali Városi Ügyészség indítványozta, a bíróság április 11-i végzésében ennek helyt adott. A bíróság egyúttal állásfoglalt kért a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumtól arról, hogy miután a vádlottat a tavaly decemberben megalakult horvát kormány első miniszterelnök-helyettesévé választották, tisztségére tekintettel megilleti-e mentelmi jog, azaz hozzá kell-e járulnia a horvát parlamentnek a bírósági eljárás lefolytatásához.

A 2010. január 8-án az M7-es autópályán történt, két halálos áldozatot követelő baleset okozásával vádolt Radimir Cacic, az akkor még csak a Horvát Néppárt elnöki posztját betöltő politikus pere a múlt év szeptemberében kezdődött, majd ez év január végén folytatódott. Az ügyben illetékes Marcali Városi Bíróság a nagy médiaérdeklődésre tekintettel mindkét tárgyalást a Kaposvári Törvényszéken tartotta. A harmadik, április 17-ére, ugyancsak Kaposvárra kiírt tárgyalást azonban a szóvivő által elmondottak alapján nem tartják meg.

A vádirat szerint Radimir Cacic borús időben, vizes úttesten, de megfelelő látási viszonyok között, 145-150 kilométeres sebességgel haladt Budapest felé az M7-es autópályán, amikor nekiütközött egy vele azonos irányban haladó járműnek. A vétlen gépkocsiban utazók közül ketten életüket vesztették, egy ember súlyosan, egy másik könnyebben megsérült.

A horvát politikus korábbi nyilatkozataiban többször közölte, nem kíván élni a mentelmi jogával, kész bármiféle ítéletet elfogadni Magyarországtól az általa okozott közlekedési balesetért. Mint azt az első tárgyaláson kifejtette, emberileg felelősséget érez a baleset miatt, és sajnálja a történteket, büntetőjogi felelősségét pedig a bíróságnak kell eldöntenie. Ugyanakkor vitatta, hogy a megengedettnél gyorsabban hajtott volna, továbbá azt is, hogy a baleset úgy történt, ahogyan az a vádiratban szerepel.

A műszaki szakértő álláspontja szerint a balesetet vagy az okozta, hogy vádlott késve reagált, vagy nem a látási viszonyoknak megfelelően választotta meg a sebességet.

A horvát politikust 2010 nyarán a jogsegélyszolgálat keretében a horvát hatóságok gyanúsítottként kihallgatták. Az ügyészség 2011 májusában emelt ellene vádat halálos közúti baleset gondatlan okozása miatt.

A balesettel kapcsolatban a Jutarnji List című horvát újság honlapja korábban felidézte, hogy Cacicnak már több súlyos autóbalesete is volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!