Magyarország

2012.03.26. 15:44

Átadták a Mediterrán Magyarország Kft. új gyárát Bólyban

  Bóly, 2012. március 26., hétfő (MTI) - Átadták a beton tetőcserepek gyártásával és forgalmazásával foglalkozó Mediterrán Magyarország Kft. másfél milliárd forintból felépített új gyárát a baranyai Bólyban hétfőn.

 

Bóly, 2012. március 26., hétfő (MTI) - Átadták a beton tetőcserepek gyártásával és forgalmazásával foglalkozó Mediterrán Magyarország Kft. másfél milliárd forintból felépített új gyárát a baranyai Bólyban hétfőn.

Gódi Attila, a cég ügyvezetője az avató ünnepségen azt mondta: a 440 millió forint európai uniós támogatást élvező beruházás eredményeként a kisvárosban Közép-Európa legmodernebb betoncserép-gyártó üzeme kezdheti meg működését. Előnye, hogy a tömegtermelés mellett alkalmas egyedi vevői igényeknek megfelelő kisszériás gyártásra is.

Megjegyezte: a fejlesztésre a gazdasági válság kényszerítette rá a társaságot, amely így költséghatékonyabban, magasabb minőségű termékek előállítására képes. Példaként említette, hogy a gyárban érintőképernyők használatával vezérelt automata gyártósor működik, a csomagolástechnikában pedig a korábbi pántolásos módszer helyett a raklapok speciális fóliázását alkalmazzák, növelve az áru állékonyságát, javítva a szállítási feltételeit.

Magát az új, 3500 négyzetméteres épületet is az innovatív megoldások jellemzik: fűtését főként a betonkötéseknél jelentkező hidratációs hővel biztosítják, így a hőigénye mindössze 2-3 családi ház energiafelhasználásának felel meg.

Hárs József, Bóly független polgármestere azt hangoztatta, hogy a kisváros vezetése kiemelten fontosnak tartja vállalkozások betelepülését, és a már működők további fejlesztését. Utalt rá, hogy a bólyi ipari parkban 24 vállalkozásnál több mint 800 ember dolgozik. Ennek is köszönhető, hogy az 5,8 százalékos munkanélküliség mintegy fele a baranyai átlagnak.

Az MTI kérdésére hozzátette: érezhető az M6-M60-as autópálya tőkevonzó hatása. A jó közlekedési infrastruktúrának szerepe lehetett abban, hogy a közelmúltban három újabb cég is jelezte, a bólyi ipari parkban szeretne beruházni.

A Mediterrán Magyarország vállalatot Mészáros Vilmos 1984-ben alapította a baranyai Bólyban, a cég 1997-től kft. formában működik. A négy társaságból álló és 200 embert foglalkoztató magyar tulajdonú Mediterrán cégcsoportnak Bólyban, Kunszentmiklóson és a szlovákiai Farkasdon van termelő üzeme, Kolozsváron és a horvátországi Pélmonostorban további telephelyeket tart fenn.

Mintegy 30 millió tetőcserepet gyárt évente, termékeit nyolc országban értékesíti. Szlovákiában piacvezető, Magyarországon a részesedése 35-40 százalékos. Fejlesztésekre éves szinten 500 millió forintot költ.

A Mediterrán korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a cégcsoport az építőipart különösen sújtó gazdasági válság ellenére növelni tudta árbevételét, és nyereséges volt tavaly. A Mediterrán 2010-ben 5,3 milliárd, tavaly 6,1 milliárd forint árbevételt ért el. Ebből a Mediterrán Magyarország bevétele 2010-ben 2,8 milliárd, 2011-ben 3,1 milliárd forintot tett ki.

Gódi Attila magyarázata szerint eredményeik a tetőcserepeik kedvező külföldi értékesítésének köszönhetőek. A hazai tapasztalatokkal kapcsolatban arra mutatott rá, hogy bár az új házak építése a válság hatására a korábbi hatodára csökkent, a felújítások aránya nőtt, és ezen a piacon sikerült jelentős részesedést szerezniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!