Magyarország

2012.02.09. 11:08

Bombariadó miatt ürítik a Nagyállomást

Debrecen - Egy portálunkhoz érkezett bombafenyegetés miatt e percekben hozzákezdtek a rendőrök a debreceni Nagyállomás kiürítéséhez.

Debrecen - Egy portálunkhoz érkezett bombafenyegetés miatt e percekben hozzákezdtek a rendőrök a debreceni Nagyállomás kiürítéséhez.

16:20 - Emailen érkezett fenyegetés

A mai napon 10 óra 23 perckor tett bejelentést egy újságíró, hogy email-en érkezett hozzájuk egy olvasói levélben fenyegetés, miszerint szószerint „Bomba van elrejtve a debreceni vasútállomáson most ebben a percben ha nem érkezik oda valaki 60 percen belül felrobbantom az egész épületet adjátok le a rendőrségre és még az autóbuszállomáson is elhelyeztem egy bombát az is robbani fog 60 perc múlva és komolyan mondtam „ .

A rendőrség a bejelentést követően nagy erőkkel a helyszínekre érkezett a MÁV állomásra /15 rendőr, ebből 6 bombakutató járőr és 2 bombakereső kutya/, a buszpályaudvarra /10 rendőr, ebből 2 bombakutató járőr és 1 bombakereső kutya/ az érintett épületeket, 2 vonatot, 23 buszt a bombakutató járőrök kiürítették, és megkezdték a kutatást.

A MÁV állomáson körülbelül 170 utasnak és 110 dolgozónak kellett az átvizsgálás idejére elhagyni az épületet és a járműveket. Az átvizsgált járműveken felül nyolc jármű közlekedését befolyásolta a bombariadó, a járműveket az átvizsgálás idejére a vasúti jelzőnél várakoztatták. A rendőrök a hideg időre tekintettel, a bombakutatás idejére a várakozó utasok részére, melegedő buszt kértek a DKV-tól. Egy próbajáratú busz állt rendelkezésre, melyet 77 utas igénybe is vett a nagy hidegben, főleg gyerekek, terhes anyukák, idős emberek.

A busz pályaudvaron körülbelül 400 utasnak és 40 dolgozónak kellett az átvizsgálás idejére elhagyni az érintett épületeket és a járműveket. A rendőrök a hideg időre tekintettel a bombakutatás idejére itt is biztosított a várakozó utasok részére melegedő buszt, de itt már 4 buszra is szükség volt a nagy létszámra való tekintettel, ezért az első négy átvizsgált járművet jelölték meg erre a célra.

A két helyszínen 12 óra 30 perckor fejeződött be a kutatás, ezt követően a dolgozók visszatérhettek a munkahelyeikre, az utasok pedig folytathatták utazásukat.

A járőrök a helyszínen bombát vagy annak látszó tárgyat nem találtak.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság közérdekű üzem működésének megzavarása bűntett elkövetése miatt indít büntetőeljárást ismeretlen tettes ellen.

 

Háttérinformáció:

Közérdekű üzem működésének megzavarása

BTK 260. § (1) Aki közérdekű üzem működését berendezésének, vezetékének megrongálásával vagy más módon jelentős mértékben megzavarja, bűntettet követ el, és öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) A büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekményt csoportosan, fegyveresen, felfegyverkezve vagy bűnszövetségben követik el.

(3) A büntetés öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekményt különösen nagy vagyoni hátrányt okozva követik el.

(4) A büntetés öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekményt különösen jelentős vagyoni hátrányt okozva követik el.

(5) Aki a közérdekű üzem működésének megzavarására irányuló előkészületet követ el, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(6) Aki a bűncselekményt gondatlanságból követi el, vétség miatt három évig, különösen nagy vagy ezt meghaladó vagyoni hátrány okozása esetén öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(7) E § alkalmazásában közérdekű üzem a közmű, a közforgalmú tömegközlekedési üzem, a távközlési üzem, valamint a hadianyagot, energiát vagy üzemi felhasználásra szánt alapanyagot termelő üzem.

 

Kelemen Éva r. hadnagy

sajtószóvivő


16:00  - Az előző évhez képest több fenyegetés

„Bomba van elrejtve a debreceni vasútállomáson most ebben a percben ha nem érkezik oda valaki 60 percen belül felrobbantom az egész épületet adjátok le a rendőrségre és még az autóbuszállomáson is elhelyeztem egy bombát az is robbani fog 60 perc múlva és komolyan mondtam” – ezt az üzenetet töltötte fel csütörtökön délelőtt háromnegyed tíz előtt vélhetően álnéven egy netező a Hajdú Online olvasói hírek közlésére szolgáló rovatában. Nemsokára értesítettük a rendőrséget, munkatársaik pedig perceken belül hozzáfogtak a két közlekedési csomópont kiürítéséhez és átkutatásához - az utasok nagy bosszúságára.

Célkeresztben a plaza

A rendőrség tájékoztatása szerint 2009-ben 8 ilyen bűncselekmény miatt indítottak eljárást. Akkor a Debrecen Plazát, a Debreceni Városi Bíróságot, a Kelettervet és két közintézményt fenyegettek meg. Ide tartozik egy Fórumban történt, inkább nevetséges büntetőügy is, amikor is a bevásárlóközpont egy vécéjének ajtajára azt írta valaki, hogy arzénnel mérgezte meg a vizet.

2010-ben 5 bombafenyegetést jegyeztek a megyeszékhelyen: a Debrecen Plaza ismét szerepelt a listán, de felkerült a Teva gyógyszergyár, egy szórakozóhely és egy kollégium is.

Tavaly 11 esetben indult eljárás; hétszer bíróságokat ért fenyegetés, de a Debreceni Egyetemnek, a Dóczy gimnáziumnak, sőt egy társasháznak is kijutott. Ami a bíróságokat illeti, mint írtuk, ezekben az ügyekben a Nemzeti Nyomozó Iroda terrorfenyegetés gyanújával indított eljárást.

Tipikus elkövető nem létezik: az iskolákat általában gyerekek, a Tevát konktéran egy kirúgott alkalmazott, a társasházat egy ott lakó haragos szomszéd fenyegette.

A telefonhívások általában nyilvános fülkékből történtek, de egy-két esetben mobilról beszélt az elkövető, aki persze megkönnyítette a felderítését.

HBN


15:30 -  Újabb bombariadó, miatt bosszankodhattak

Egy, portálunkhoz, a Hajdú Online-hoz érkezett bombafenyegetés miatt kellett kiüríteni a rendőröknek csütörtök délelőtt a vasúti pályaudvar épületét és a Külső vásártéri buszállomást. Az üzenetet a honlap olvasói hírküldő rendszerébe töltötte fel írója, aki az IP-címe alapján ismereteink szeint mobil internetes felhasználó lehet.

Fenyegetőzése mintegy másfél órára át tartotta fel a forgalmat. A rendőrség közlése szerint a Nagyállomáson körülbelül 170 utasnak és 110 dolgozónak, míg a buszállomáson 440 embernek kellett elhagyni a területet a bombakutatás idejére. Az ügyben közérdekű üzem működésének megzavarása bűntett gyanújával indult büntetőeljárás, mely alapesetben 5 évig terjedő szabadságvesztést vonhat maga után.

Míg 2010-ben öt, addig tavaly már tizenegy esetben indult eljárás Debrecenben bombariadó miatt, s a Nagyállomást száz napon belül immár második alkalommal kellett kiüríteni. E bűncselekmények elkövetőinek nyilvánvalóan nincs túl nehéz dolga, így nem csoda, hogy az elmúlt három év mintegy huszonöt bombariadós ügyében csak négy gyanúsítottat sikerült felelősségre vonni.

HBN


14:20 - Újraindult a buszforgalom

A csütörtök délelőtti, vaklármának bizonyuló bombariadó után 12 óra 45 perckor újraindult a buszforgalom a debreceni Autóbusz pályaudvaron - tájékoztatta lapunkat Balogh Gyula, a Hajdú Volán Zrt. személyszállítási igazgatója. Elmondása szerint 11 órakor a rendőrség munkatársai a helyszínen közöltén az üzemigazgatóval, hogy egy telefonáló szerint bombát helyeztek el a buszállomáson, ám annak átvizsgálása után nem találtak sehol robbanószerkezetet. Időközben a parkoló buszokat a sofőrök fűteni kezdték,hogy mire az utasok felszállnak, megfelelő hőmérséklet legyen a járműveken. A Volán honlapján is folyamatosan tájékoztatták az utasokat az aktuális információkról, és plusz telefonszámon is érdeklődhettek a buszok indulásáról. A vidéki járatok fogadása rendben megtörtént a bombariadó ideje alatt is, ezek a gépipari technikum, valamint a mentőállomás közelében lévő megállókba érkeztek, onnan a Déli sori telephelyre mentek a már üres buszok, ahonnan ismét elindulhattak vidéki útjaikra. Mint a személyszállítási igazgató elmondta, a Volán felé semmilyen kártérítési igénnyel nem fordulhatnak az utasok, hiszen a cég hibáján kívüli esemény történt.


14:00 - Vaklárma volt a buszállomáson is bombariadó. Információnk szerinte nem sokkal egy óra előtt újra használatba vehették az utasok az épületet. Balogh Gyula a Hajdú-Volán személyszállítási igazgatója közlése szerint az utasokat nem tudják támogatni.


13:55 - Még késnek a vonatok a Budapest-Záhony vonalon, néhány buszjárat nem indult el Debrecenből

Debrecen, 2012. február 9., csütörtök (MTI) - Csütörtökön még a délutáni órákban is jelentős, 30-60 perces késesekre kell számítani a Budapest-Szolnok-Debrecen-Záhony vonalon, a debreceni buszpályaudvart már megnyitották, de késve közlekedik több autóbusz, néhány járat el sem indult - közölte a Mávinform és a Hajdú-Volán az MTI-vel.

A vonatok és a buszok azért késnek, mert korábban a rendőrség bombariadó miatt elrendelte a debreceni vasútállomás lezárását, és ki kellett üríteni az autóbusz-pályaudvart is. Időközben befejeződött a Nagyállomás és a busz-pályaudvar átvizsgálása, robbanószerkezetet sehol nem találtak.

Peiper Károly, a Mávinform sajtóügyeletesének ismertetése szerint az órákra leállt vasúti forgalom 30 és 120 perc közötti késéseket okozott a Budapest-Szolnok-Debrecen-Záhony vonalon. Csütörtökön még a délutáni órákban is jelentős, 30-60 perces késesekre számíthatnak az utasok. Balogh Gyula, a Hajdú Volán forgalmi és marketingigazgatója elmondta: az autóbusz-állomást csaknem két órára kellett lezárni, így több vonalon is késések vannak, illetve néhány járat el sem indult. A Hajdú Volán munkatársai dolgoznak a menetrend szerinti közlekedés helyreállításán, reményeik szerint a délutáni csúcsforgalom idejére már normalizálódik a helyzet - mondta.

MTI


13:30 - Befejeződött a debreceni vasútállomás bombariadót követő rendőrségi átvizsgálása, ezért 12 óra 30 perckor megindulhatott a vonatközlekedés. A keletkezett 30 és 120 perc közötti késések fokozatosan csökkennek, azonban a délutáni órákban még jelentős, 30-60 perces késesekre számíthatnak az utasok a Budapest-Szolnok–Debrecen–Záhony vonalon. Néhány Debrecenből induló vonat elmarad. A vasúttársaság munkatársai mindent megtesznek annak érdekében, hogy a lehető leggyorsabban helyreálljon a menetrend szerinti közlekedés – Tájékoztatott a MÁV kommunikációs irodája.


12.00 - A rendőrség tájékoztatása szerint 2009-ben 8 ilyen bűncselekmény miatt indítottak eljárást. Akkor a Debrecen Plazát, a Debreceni Városi Bíróságot, a Kelettervet és két közintézményt is megfenyegettek. Ide tartozik egy Fórumban történt, inkább nevetséges büntetőügy is, amikor is a bevásárlóközpont egy vécéjének ajtajára azt írta valaki, hogy arzénnel mérgezte meg a vizet.2010-ben 5 bombafenyegetést jegyeztek a megyeszékhelyen: a Debrecen Plaza ismét szerepelt a listán, de felkerült a Teva gyógyszergyár, egy szórakozóhely és egy kollégium is.

Tavaly 11 esetben indult eljárás; hétszer bíróságokat ért fenyegetés, de a Debreceni Egyetemnek, a Dóczy gimnáziumnak, sőt egy társasháznak is kijutott.





11.26 - A bombariadó abban az esetben, ha a bűnüldöző hatóságok nem találnak robbanóanyagot és természetesen robbanás sem következik be a helyszínen, a Büntető törvénykönyv alapján közveszéllyel fenyegetés bűncselekményének minősül.

Ez alapesetben két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

Három évig terjedő szabadságvesztés a büntetés, ha a bűncselekményt radioaktív anyaggal fenyegetve követik el.

Amennyiben a fenyegetés a köznyugalmat súlyosan megzavarta, három év, ha ezt radioaktív anyaggal fenyegetve érik el, úgy öt év szabadságvesztés is kiszabható.

Jelen esetben a köznyugalom súlyos megzavarásáról van szó, hiszen nem egyszerűen egy intézmény dolgozóit kell kitessékelniük a rendőröknek az utcára, hanem utasok ezreit tartják fel az intézkedések.



11:14 - Egy portálunkhoz érkezett bombafenyegetés miatt e percekben hozzákezdtek a rendőrök a debreceni Nagyállomás kiürítéséhez és a Külsővásár téri buszállomást is átkutatják. - A bombakutatás várhatóan órákat vesz majd igénybe - mondta kérdésünkre Kelemen Éva rendőségi szóvivő.

A Hajdú Online-hoz a délelőtt folyamán a következő fenyegetés érkezett elektronikus levélben: „Bomba van elrejtve a debreceni vasútállomáson most ebben a percben ha nem érkezik oda valaki 60 percen belül felrobbantom az egész épületet adjátok le a rendőrségre és még az autóbuszállomáson is elhelyeztem egy bombát az is robbani fog 60 perc múlva és komolyan mondtam”.

Utánanéztünk: A fenyegető üzenetet egy freemail-es címről, bizonyos H. Pétertől kaptuk (a postafiókhoz kapcsolt vezetéknevet és azt az IP címet is ismerjük, ahonnan az üzenet érkezett).


11:10 - Portálunk fenyegető tartalmú levelet kapott, aminek írója a Debreceni Vasútállomás, illetve buszpályaudvar felrobbantását írta. A rendőrség megkezdte az említett egységek kiürítését. Íme az levél szóról-szóra:

"Bomba van elrejtve a debreceni vasútállomáson most ebben a percben ha nem érkezik oda valaki 60 percen belül felrobbantom az egész épületet adjátok le a rendőrségre és még az autóbuszállomáson is elhelyeztem egy bombát az is robbani fog 60 perc múlva és komolyan mondtam."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!