Magyarország

2012.01.20. 13:33

Spindelegger: a magyar kormány nyitott a párbeszédre

Budapest, 2012. január 20., péntek (MTI) - Michael Spindelegger osztrák alkancellár szerint jó jel, hogy a magyar kormány nyitott a párbeszédre, és az Európai Bizottság által kedden felvetett kifogások tisztázására.

Budapest, 2012. január 20., péntek (MTI) - Michael Spindelegger osztrák alkancellár szerint jó jel, hogy a magyar kormány nyitott a párbeszédre, és az Európai Bizottság által kedden felvetett kifogások tisztázására.

 

Az osztrák politikus pénteken találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel, és a tanácskozás után tartott közös sajtótájékoztatójukon azt mondta, az a "sok törvény", amelyet Magyarországon az elmúlt időben elfogadtak, kérdéseket vetett fel, és fontos, hogy ezeket "tárgyszerűen és politikamentesen" tisztázzák.

Üdvözölte, hogy a kormány nyitott a kérdések megvitatására, mint mondta, az osztrákok - ahogyan ő maga is az Osztrák Néppárt elnökeként - éppen ezt szerették volna hallani. Hozzátette: nem vesz részt "Magyarország gyötrésében".

Mint közölte, az Európai Unió törvénykezése világos irányt szab, és ehhez valamennyi tagországnak tartania kell magát, hiszen mindannyiuk közös értékrendjét tartalmazza. Az alkancellár közölte: Orbán Viktor tájékoztatta arról, hogy a jövő héten tárgyal José Manuel Barrosóval, a bizottság elnökével az uniós végrehajtó intézmény által megfogalmazott kifogásokról.

Véleménye szerint az a helyes, ha a szomszédos országok nem a médián keresztül üzengetnek, hanem közvetlenül, "egy asztal mellé ülve" beszélnek egymással, ezért jött ő is Budapestre, ahol Orbán Viktortól első kézből kapott információt a helyzetről. "Szomszédként, partnerként érkeztem" - tette hozzá.

Michael Spindelegger arról is beszámolt, hogy a miniszterelnökkel folytatott tárgyalásán a két ország kapcsolatáról is beszéltek. Fontos, hogy a Magyarország és Ausztria közötti együttműködés gazdasági szempontból is hatékony legyen, hogy az osztrák cégek előszeretettel válasszák Magyarországot beruházási célpontként - mondta, hozzáfűzve: a két országnak a kölcsönös gazdasági érdekek alapján kell építeniük a jövőt.

A Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval folytatandó tárgyalásokkal összefüggésben az alkancellár azt mondta, Orbán Viktor világosan vázolta előtte Magyarország legfontosabb céljait, és már látják, hogy Ausztria miként támogathatja Magyarországot.

Michael Spindelegger, aki egyúttal országa külügyi tárcáját is vezeti, korábban találkozott Martonyi János külügyminiszterrel is, akivel főként európai és kétoldalú, kormányközi kérdésekről egyeztetett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!