Magyarország

2011.11.17. 11:40

WSF - Pálinkás József megnyitotta a Tudomány Világfórumát

Budapest, 2011. november 17., csütörtök (MTI) - Rohamosan változó világunk folyamatosan új kihívásokkal szembesít minket, amelyekre a megfelelő választ, az új megoldásokat a tudomány segítségével találhatjuk meg - hangsúlyozta Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke az idén ötödik alkalommal megrendezett Tudomány Világfórumának (WSF) csütörtöki megnyitóján.

Budapest, 2011. november 17., csütörtök (MTI) - Rohamosan változó világunk folyamatosan új kihívásokkal szembesít minket, amelyekre a megfelelő választ, az új megoldásokat a tudomány segítségével találhatjuk meg - hangsúlyozta Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke az idén ötödik alkalommal megrendezett Tudomány Világfórumának (WSF) csütörtöki megnyitóján.

 

"A tudomány, a szakértelem a válaszkeresés legfőbb eszköze, ugyanakkor a tudósnak becsületesnek és őszintének kell lennie. Ahhoz, hogy megfeleljünk a jelenkor kihívásainak, sokkal jobban, mint korábban bármikor szükségünk van erkölcsre, hitre, bátorságra, vízióra, valamint újfajta hozzáállásra. A következő két és fél nap során főleg a tudományról beszélünk, de az előbb felsorolt szempontokról se feledkezzünk majd meg. Tárgyaljuk majd, hogy mi szükséges a tudomány kiegyensúlyozott fejlődéséhez, de ami még fontosabb, meg kell vitatnunk azt is, hogy mit tud felkínálni a tudomány, s meg kell figyelmesen hallgatnunk a társadalom, az ipar képviselőit, a döntéshozókat arról, milyen segítséget várnak a tudománytól, hogy megfelelhessenek az előttük álló kihívásoknak" - emelte ki Pálinkás József.

Mint kifejtette, a WSF, amely nem csupán a tudomány egy-egy szakterületre összpontosít, egyedülálló lehetőséget biztosít arra, hogy a résztvevők szélesebb kontextusban megvitassák a tudomány szerepét, a tudományos felfedezések etikai, környezeti, gazdasági, társadalmi és kulturális következményeit, elemezzék a tudomány földrajzilag, társadalmilag és tematikailag is átalakult világtérképét, a tudomány mozgatórúgóit és jövőjét.

"A világfórumon ugyancsak beszélni kell a tudomány jelentőségéről, befolyásáról és felelősségéről, valamint a tudományosan megalapozott tanácsadás szükségességéről. A WSF zárónyilatkozatának elfogadásával pedig hivatalos formába öntjük, megkerülhetetlenné tesszük a világfórum végkövetkeztetéseit. Ily módon a WSF az útmutató, felelős és megújuló tudományról szóló párbeszéd színhelye lesz, miáltal Budapest néhány napra a tudomány fővárosává válik, hozzájárulva Magyarországról alkotott autentikus és pozitív képhez. A világfórum a Magyar Tudományos Akadémia, a magyar tudomány és az egész nemzet sikerének bizonyítéka" fogalmazott Pálinkás József.

Hozzátette: 2011-től a világfórumot négyévente más-más országban rendezik meg, ugyanakkor elismerve Budapest jelentőségét, négyévente a rendezvény visszatér a magyar fővárosba.

"Ezzel is próbálunk megfelelni a többpólusúvá váló tudományos világ változásainak" - mutatott rá Pálinkás József.

A WSF előzménye a Budapesten 1999-ben tartott Tudomány Világkonferenciája volt, amelynek szervezői új típusú szerződés kialakítását tűzték ki célul a 21. század tudásalapú társadalma számára politikusok, tudósok, a gazdasági élet vezetői, valamint a média közreműködésével.

Az 1999-es világkonferencia egyik konkrét eredményeként született meg a Tudomány Világfóruma rendezvénysorozat, a WSF-re először 2003-ban került sor Budapesten. A Tudomány és társadalom tematika köré szerveződött világesemény célja az volt, hogy tudósok, politikusok, gazdasági szakemberek és érdeklődők együtt gondolkodhassanak arról, hogy milyen hatásokat gyakorol a tudomány a mindennapi életre. Az évek során a WSF a legjelentősebb tudóstalálkozóvá vált. Megvalósult a rendezők célja, és Budapestet "a tudomány Davosaként" kezdték emlegetni a világban.

A 2005-ös WSF mottója Tudás, etika és felelősség volt, 2007-ben Befektetés a tudásba jelszóval szervezték az eseményt, a 2009-es mottó Tudás és jövő volt, a 2011-es témája A tudomány átrajzolódó világtérképe (The Changing Landscape of Science). Az eseményt az MTA az UNESCO-val, a Nemzetközi Tudományos Tanáccsal (ICSU), valamint a Science folyóiratot kiadó Amerikai Tudományfejlesztő Társasággal (AAAS) együttműködésben szervezi.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!