Magyarország

2011.11.10. 13:22

Kormányszóvivő: plázastop lesz 2012-től

Budapest, 2011. november 10., csütörtök (MTI) - Jövő januártól általános építési tilalom érvényes a 300 négyzetméter feletti kereskedelmi építményekre - jelentette be Giró-Szász András kormányszóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Budapest, 2011. november 10., csütörtök (MTI) - Jövő januártól általános építési tilalom érvényes a 300 négyzetméter feletti kereskedelmi építményekre - jelentette be Giró-Szász András kormányszóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A kormány nem módosította jövő évre vonatkozó növekedési előrejelzését, jelenleg továbbra is 1,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol 2012-re. Ugyanakkor folyamatosan figyeli a gazdasági növekedéssel kapcsolatos európai prognózisokat, és érzékeli a 2012-es növekedéssel kapcsolatos változásokat az Európai Unió (EU) tagállamaiban - mondta Giró-Szász András kormányszóvivő csütörtökön.

A kormány szerdai ülésén foglalkozott a 2012-es növekedési előrejelzés kérdésével, és folyamatosan figyeli a gazdasági növekedéssel kapcsolatos európai prognózisokat, illetve az európai gazdasági kilátásokat. A szóvivő hozzáfűzte, hogy a kabinet érzékeli a 2012-es növekedéssel kapcsolatos változásokat az EU tagállamaiban, de megvárja, hogy a német kormány hivatalosan módosítsa 2012-es előrejelzését.

Elmondta, hogy a miniszterelnök felkérte a nemzetgazdasági minisztert, hogy mindezek figyelembe vételével egy reálgazdasági növekedési tervet állítson össze, a kormány - ha szükséges - ennek alapján dönt majd a 2012-es növekedési elvárásokról.

Arra vonatkozóan, hogy mikorra készülhet el ez a növekedési terv, Giró-Szász András nem mondott dátumot.

Jön a plázastop

Giró-Szász András bejelentette azt is, hogy jövő januártól általános építési tilalom érvényes a 300 négyzetméter feletti kereskedelmi építményekre. Elmondta, hogy a tilalom alól a vidékfejlesztésért, a környezetvédelemért és a kereskedelemért felelős miniszterek által létrehozott bizottság javaslata alapján a nemzetgazdasági miniszter adhat felmentést.

A plázastop 2014. december 31-ig lesz érvényben - mondta.

Az intézkedés célja, hogy a kereskedelem szerkezete kedvezőbben alakuljon át - hangsúlyozta a kormányszóvivő. Kifejtette, hogy jelenleg a kereskedelmi forgalom 69 százalékát uralják a nagy- és közepes, elsősorban nemzetközi vállalkozások, amelyek ugyanakkor alig egy százalékát képviselik kereskedelmi vállalkozásoknak, míg a maradék 99 százalékot képviselő a mikrovállalkozások csak 31 százalékban részesülnek a forgalomból, ezen próbálnak változtatni.

Azt, hogy milyen szempontok alapján adható felmentés a plázastop alól, egy későbbi kormányrendeletben szabályozzák - mondta a szóvivő.

A kormány döntött arról is, hogy a vasúti dolgozók számára "pénzügyi ellentételezést" hajt végre a következő három évben 5 milliárd forint értékben - mondta Giró-Szász András. Hozzáfűzte, hogy ez az idén egy, a következő két évben pedig összesen 4 milliárd forintot jelent.

Kiemelte: a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt fontosságúnak tekinti a vasúti ágazatot, az ellentételezésről pedig egyeztetett a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetével (VDSZSZ).

A szerdai kormányülésen elfogadták a szakképzési törvényt, amely hozzájárul a foglalkoztatás növekedéséhez Magyarországon közölte a kormányszóvivő.

Kérdésre válaszolva Giró-Szász András elmondta: a magyar kormány Ausztriától semmiféle hivatalos megkeresést, értesítést nem kapott a végtörlesztéssel, vagy azzal kapcsolatban, hogy Ausztria felülvizsgálati kérelemmel fordult az Európai Bizottsághoz a végtörlesztés ügyében. Hozzáfűzte: amennyiben ez megtörténik, a kormány annak ismeretében alakítja ki álláspontját, de a kabinet figyelembe veszi az uniós jogi előírásokat, és a végtörlesztés kapcsán eddig is így járt el.

Az egyszerűsített vállalkozói adóval (eva) kapcsolatban elmondta: a kormányülésen nem született ezzel kapcsolatos döntés, mivel a kormány várja a frakció által definiált alternatív javaslatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!