Magyarország

2011.09.08. 13:56

Négy felsőoktatási intézmény egységes informatikai tananyagtárházat hozott létre

Debrecen (MTI) - Egységes elektronikus informatikai tudásbázist hozott létre négy kelet-magyarországi felsőoktatási intézmény; a 47 tananyag az oktatóközpontok teljes képzési spektrumát lefedi.

Debrecen (MTI) - Egységes elektronikus informatikai tudásbázist hozott létre négy kelet-magyarországi felsőoktatási intézmény; a 47 tananyag az oktatóközpontok teljes képzési spektrumát lefedi.

A csaknem két év alatt, 50-60 oktató munkájával, 95 millió forintból megalkotott elektronikus tananyagok részben újak, részben korábbi tankönyvek frissített változatát foglalják magukban, de angol nyelvű adaptációkat is tartalmaznak.

Az anyag bárki számára ingyenesen hozzáférhető - számolt be a Debreceni Egyetem (DE), a Miskolci Egyetem, a Nyíregyházi Főiskola és az egri Eszterházy Károly Főiskola közös projektjéről Ispány Márton szakmai vezető csütörtökön sajtótájékoztatón Debrecenben.

Hozzátette: az anyagok mintegy kétharmadát a projektvezető intézmény, a DE informatikai kara készítette. A közös munka produktumát nyolc hosszabb könyv, 29 tankönyv és jegyzet, illetve feladatgyűjtemények és fóliasorozatok formájában is közzéteszik az elektronikus tárház mellett.

Terdik György, a DE-IK dékánja kiemelte: a hallgatóknak minden intézményben világos követelményeket adnak az anyaggal, de a színvonalból nem engednek. A napokban új épületbe költözött kar vezetője jelezte, hogy a tananyagok frissítését is gyorsabban tudják majd elvégezni egy elektronikus bázisban, ez pedig az informatika gyorsan változó világában különösen fontos.

A társintézmények képviselői is az anyag rugalmasságát és az EU-forrásokból 76 millióval támogatott közös munka sikerességét emelték ki.

A tananyagot a négy intézmény mintegy ötezer informatikushallgatója a programtervező, a gazdasági, a mérnök informatikus, továbbá az informatikus könyvtáros és az informatikatanári képzéseken tudja használni.

Ispány Márton az MTI felvetésére elmondta: az anyag munkaerő-piaci hasznosulását úgy próbálták segíteni, hogy informatikai cégek szakembereit is felkérték a lektorálásra. A tananyag már a mostani tanévtől az oktatók és a hallgatók rendelkezésére áll - fűzte hozzá.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!