Magyarország

2011.08.04. 18:12

Brit lap beszámolója egy BNP-politikus verőcei náci köszöntéséről

London&nbsp; (MTI) - Többször is náci karlendítéssel és a "Sieg Heil" jelszóval üdvözölte a magyarországi Verőcén tartott rendezvény egyik előadóját Chris Hurst<strong>, </strong>a brit szélsőjobboldal legnagyobb pártja, a Brit Nemzeti Párt (BNP) egyik vezető tisztviselője<strong>&nbsp;</strong> - írta csütörtöki helyszíni beszámolójában a The Sun.

London  (MTI) - Többször is náci karlendítéssel és a "Sieg Heil" jelszóval üdvözölte a magyarországi Verőcén tartott rendezvény egyik előadóját Chris Hurst, a brit szélsőjobboldal legnagyobb pártja, a Brit Nemzeti Párt (BNP) egyik vezető tisztviselője  - írta csütörtöki helyszíni beszámolójában a The Sun.

 

A vezető konzervatív brit tömeglap első oldalán, majd beljebb két teljes újságoldalon, számos fotóval illusztrálva számol be az általa "fasiszta nagygyűlésnek" nevezett verőcei rendezvényről, amelyen - nem felfedve kilétüket - a lap riporterei is jelen voltak.

Az újság csütörtökön videofelvételt is közölt honlapján az eseményről, amelyet videoajánlójában "gyomorforgató náci gyűlésnek" nevez.

A The Sun szerint Chris Hurst, a BNP londoni regionális titkára - Nick Griffinnek, a párt első emberének közeli munkatársa - a Saga nevű "szélsőjobboldali svéd énekesnő" koncertjén vett részt. A lap azt írta, hogy Saga "elborzasztó, rasszista dalszövegei inspirálták" Anders Breiviket, a norvégiai tömeggyilkosság elkövetőjét.

Hursttel szóba elegyedtek a The Sun munkatársai, akiknek a BNP-tisztviselő Breivik cselekedetéről kijelentette, hogy "helyes dolog visszaütni", de nem úgy, hogy annak "fiatal fehér emberek" essenek áldozatául.

Hurst a bevándorlást okolta a Breivik által elkövetett mészárlásért, és kijelentette, hogy "ilyen elszigetelt incidensek egyre gyakrabban előfordulnak majd, ahogy a probléma mind súlyosabbá válik".

 "Sieg Heil" kiabált Hurst, miközben náci karlendítéssel köszönt

A BNP londoni tisztviselője a cikk szerint a kétórás Saga-koncert idején a színpad közelében állt, és ott lendítette karját a náci köszöntésre, miközben a "Sieg Heil" kiabálta. Hurst bizalmasan elárulta a The Sun álcázott riportereinek: szigorú utasítást kapott arra, hogy nyilvánosan soha ne használja e náci köszöntéseket, nehogy valaki kamerával felvegye, mert az károsítaná a BNP által saját magáról "gondosan kialakított képet".

A lap szerint Hurst jelenléte a magyarországi rendezvényen és ottani "szégyenteljes viselkedése és rasszista tirádái" meghazudtolják azokat a kísérleteket, amelyeket a BNP tesz saját maga fő sodorvonalbeli, tiszteletreméltó politikai pártként történő bemutatására.

A beszámoló szerint a verőcei rendezvény helyszíne tele volt olyan árusítópultokkal, amelyek "Hurst emléktárgyakat", Mein Kampf-példányokat kínáltak, valamint olyan pólókat, amelyek Hitler és helyettese, Rudolf Hess portréit, horogkereszteket, illetve az auschwitzi koncentrációs tábor kapuját ábrázolták.

A The Sun szerint a rendezvényt biztonsági őrök "sorfala" és "rendőrségi kordon" mögött tartották.

A lap szerint Hurst társaságában volt a BNP egy magyar származású tagja, aki csak "Z"-ként ismert, mivel teljes nevét "túl nehéz kiejteni". Hurst a BNP kelet-londoni szervezetének "kincstárnokaként" mutatta be "Z"-t.

A BNP vezetője, Nick Griffin többször járt Budapesten, legutóbb a Jobbik 2008. október 23-ai nagygyűlésének egyik szónokaként.

A Sun által idézett magyarországi rendezvény a Magyar Sziget, amelyet 2004 óta minden évben megrendeznek a Pest megyei Verőce melletti Csattogó-völgyben. A kulturális és közéleti programokat egyaránt tartalmazó Magyar Szigetet kezdettől fogva a Hatvannégy Vármegye Ifjúság Mozgalom (HVIM) szervezi. Az idei Magyar Sziget július 31-én kezdődött és augusztus 7-ig tart. Az idei rendezvényen a Jobbik számos parlamenti képviselője előadást tart (Vona Gábor, a párt elnöke vasárnap szerepel a Nemzeti Kerekasztal pódiumbeszélgetésén).

A Sun cikkében külön is említett koncertet - a svéd énekesnő, Saga fellépését - kedden éjszaka lehetett látni a fesztivál Atilla Király Színpadán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!