Magyarország

2011.08.23. 17:42

Az MSZP is támogatja a debreceni repülőtér üzemeltetésének átadását

Debrecen (MTI) - A debreceni közgyűlés e heti ülésén a háromtagú szocialista frakció is támogatni fogja a városvezetés által kötendő szerződést, amellyel új üzemeltetőhöz kerül a városi repülőtér - közölte Zsiros Zsolt, az MSZP helyi frakcióvezetője kedden.

Debrecen (MTI) - A debreceni közgyűlés e heti ülésén a háromtagú szocialista frakció is támogatni fogja a városvezetés által kötendő szerződést, amellyel új üzemeltetőhöz kerül a városi repülőtér - közölte Zsiros Zsolt, az MSZP helyi frakcióvezetője kedden.

Az ellenzéki politikus indoklása szerint a jelenlegi konstrukcióban nem lehet nyereségesen üzemeltetni a repülőteret, az évente mintegy 300 milliós terhet ró az önkormányzatra és ezáltal a város lakosságára.

Egybeesik a szocialisták elképzeléseivel, hogy az üzemeltetést átvevő Xanga cégcsoport növelje a jelenlegi 40 ezres utaslétszámot és befektetést hajtson végre a területen - fogalmazott Zsiros Zsolt a sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy kiemelt figyelemmel kísérik majd a reptér sorsát.

Szavai szerint bizalmuk nem feltétel nélküli. A koncepcióval egyetértünk, de a reptérhez kapcsolódó ingatlanokra vonatkozó 75+25 éves hasznosítási joggal a Xanga "közel a tulajdonjoghoz hasonlítható" erős jogot kap - fejtette ki aggályait Zsiros Zsolt.

Hozzátette: becsületes és tisztességes munkát várnak el a Xangától, illetve azt, hogy a 2008-as ügylethez hasonlóan ezúttal nem állnak el a szerződéstől.

Szathmári Károly szocialista önkormányzati képviselő - aki a pénzügyi bizottság hétfői ülésén egyedüli ellenzéki tagként vett részt - szintén támogatásáról biztosította a szerződést. Felhívta azonban a figyelmet arra, hogy a szerződésnek, a jelenleg veszteséges üzemeltetés átvétele mellett, van egy másik fontos része is, ez pedig az ingatlanok kérdése. A mintegy 45 hektáros reptérhez kapcsolódó terület ipari hasznosítású bérbeadása jelentős hasznot hozhat a Xangának. "Ezzel nincs semmi bajunk, hiszen az ipari parkban már bizonyította a cégcsoport, hogy ehhez ért. Kifogásunk az ellen lenne, ha később az üzemeltetési feladatoktól ez elválna" - húzta alá.

Szathmári Károly ezen kívül néhány pontot kifogásolt a szerződésben, amelyek - szerinte - túl nagy teret engednek a szerződés felmondására, de jelezte: nyolc módosító javaslatából a fideszes többség hetet elfogadott, így azt ő is támogatta.

A Xanga cégcsoport Debrecen legnagyobb ipari ingatlanfejlesztője, amely az elmúlt években 3 ezer új munkahelyet létesített a helyi Határ úti ipari parkba telepített cégek közreműködésével. A cégcsoport már 11,5 hektár területet bérel a debreceni repülőtéren, ahol cargo- és logisztikai bázis kialakítására összesen 50 ezer négyzetméter alapterületű csarnok-együttes felépítését tervezi, illetve kezdte meg.

- MTI -


Debrecen - Az önkormányzaté marad az üzemi terület, valamint az ingó- és ingatlan tulajdon.

Debrecen (MTI) – A Xanga cégcsoporthoz tartozó Airport Debreceni Holding Vagyonkezelő Kft. üzemeltetheti a jövőben a cívis város nemzetközi repülőterét, miközben az továbbra is önkormányzati tulajdonban marad – jelentette be Papp László (Fidesz), vállalati vagyonért és városstratégiáért felelős alpolgármester hétfőn a repülőtéren tartott sajtótájékoztatón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!